juli 17, 2024

Oude poldermolens onmisbaar

Noordhollands Dagblad (05-01-2012)

zijpe – De oudjes krijgen ’t water eronder. Op verzoek van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier malen de oude Zijper watermolens er lustig op los om het waterbezwaar uit de Zijper polders in de boezem te krijgen, zodat het bij Den Helder de zee in kan.

Vrijwillig molenaar Cees Schagen op de ZG bij Burgerbrug: ,,Dit is de kroon op mijn hobby.’’ Alle gemalen draaien in de hoogste versnelling bij hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In Burgerbrug diende eergisteren zelfs een noodpomp te worden geplaatst. Daar was zo’n 40 mm regen gevallen. Het waterbezwaar moet zo snel mogelijk weg, want er zijn nog ’broeken vol’ onderweg naar het noorden van ons kikkerlandje.

’Zo snel mogelijk’ betekent het inzetten van zoveel mogelijk maalcapaciteit. Vandaar dat ook stichting Zijper Molens een officieel verzoek kreeg van het hoogheemraadschap om ook de maalvaardige historische watermolens van de Zijpe te laten meehelpen. Waar de vrijwillig molenaars van de stichting maar wat graag aan voldeden.Straffe wind

Molen F aan de Grotesloot bij Burgerbrug werd in werking gezet om de grote hoeveelheid neerslag (rond de molen stond het peil al 30 cm te hoog) rond Burgerbrug te helpen wegwerken. Daarnaast werden ook de D richting Oudesluis , de Zuider G, de Noorder G en de LQ gevraagd te helpen. Dankzij de straffe wind maalden naast de Zijper molens alle molens in de buurt mee, ook de Harger-, de Groeter-, de Greb- en de Sluismolen te Koedijk. Vrijwillig molenaar Klaas Zaal sr. : ,,’t Is wel duidelijk, dat onze poldermolens in (extreem) natte omstandigheden gewoon onmisbaar blijven’’.

HDC Media