januari 16, 2025

Watererfgoed en waterverhalen

Groen, Water & Land koestert het watererfgoed. Het erfgoed heeft meerdere functies. Als je erfgoed in je bezit hebt moet je daar zorgvuldig mee omgaan, en in het geval van de poldermolens en de gemalen hebben ze veelal ook nog een functie in de waterhuishouding. Behalve het meedraaien oma de polders op peil te houden is het erfgoed ook belangrijk om het waterverhaal te kunnen vertellen. Aan een modern gemaal valt niet te zien wat het eigenlijk doet. Als een oude poldermolen zijn vijzel laat draaien, dan zie je pas goed hoe dat werkt.

Klazien is geboren in een van de oudste monumenten van Zaandam en de liefde voor erfgoed en water zit dan ook diep. ,,Ik ben geboren in een prachtige oude koopmans/walvisvaarderswoning aan de Zaan. Het huis is geschilderd door Claude Monet. Mijn ouders hebben er echt alles aan gedaan om het huis weer terug te brengen in oude staat en hebben het eigenhandig geheel gerestaureerd. Zo is de liefde voor erfgoed mij bijgebracht. Omdat het in de Zaan staat, heb ik ook meegekregen wat water kan doen en hoe belangrijk het is om goed waterbeheer te hebben.”

Maar niet alleen het fysieke erfgoed is van belang. Ook de waterverhalen zijn onmisbaar om de geschiedenis te begrijpen en het heden aan te kunnen, vindt Klazien. Reden voor het waterplatform om extra aandacht te schenken aan de schrijver van een aantal van deze wetenschappelijke en historische boeken: Willem van der Ham.

Willem van der Ham is historicus, geograaf, onderzoeker en publicist op het gebied van de geschiedenis van waterstaat, landschapandschap, politiek, ruimtelijke ordening en onderwijs. Van der ham publiceerde vele boeken zoals: Reuzenarbeid, Geschiedenis van de Deltawerken, Ooggetuigen van de Watersnood 1953, Behoedzaam bestuur, twee eeuwen provincie Zuid-Holland, Ooggetuigen van de Watersnood 1 februari 1953 Nieuwe Tonge, De watersnoodramp van 1953 op Goeree-Overflakkee, Twee eeuwen Rijkswaterstaat 1798-2015, Hollandse Polders (2009), Verover mij dat land, Lely en de Zuiderzeewerken (2007), Hoge dijken, diepe gronden. Land en water tussen Rotterdam en Gouda, een geschiedenis van Schieland, Meester van de zee, Johan van Veen waterstaatsingenieur (1893-1959), Heersen en beheersen, Rijkswaterstaat in de twintigste eeuw (proefschrift), Twee eeuwen Rijkswaterstaat, 18-1993, Een dorp over de Maas, de geschiedenis van boerderij De Kapel te Charlois en omgeving en nog vele andere boeken.

Zuiderzee in Beeld

,,Vorig jaar mocht ik van Willem in het prachtige gemaal Lely persoonlijk het boek Zuiderzee in Beeld in ontvangst nemen. Een prachtig werk waarin je meegenomen wordt aan de hand van een serie films en zo het verhaal van de overgang van de oude Zuiderzee naar het nieuwe IJsselmeer in 1932 doormaakt. Dat was toen precies 90 jaar geleden. Het getuigde van durf, samenwerking en vertrouwen in nieuwe techniek. Dat hebben we weer nodig met de klimaatverandering en de andere uitdagingen waar we voor staan. Als je ziet wat vroeger kon, geeft dat moed voor de toekomst.” Klazien

Willem zorgt ervoor dat deze bijzondere verhalen niet vergeten worden. Dat moeten we koesteren. Deze bijzondere boeken vertellen de prachtige verhalen die ons land gemaakt hebben. Maar niet alleen de successen komen in beeld, door de publicatie Ooggetuigen van de watersnood 1953 zorgt Willem er ook voor dat de rampen die er zijn geweest niet vergeten worden.

Watersnoodramp

,,Enige tijd geleden heb ik een aantal documentaires gezien waarin verteld werd over de watersnoodramp. Als je de verhalen leest en hoort, dan besef je eigenlijk pas goed wat een enorme ramp dit is geweest. Daarom is het ook zo belangrijk dat er mensen zijn zoals Willem van der Ham die met een enorme passie en gedrevenheid en deskundigheid deze verhalen tot leven brengen en zorgen dat ze tijdloos worden opgeschreven. We mogen het verleden niet vergeten, we moeten daarvan leren om de toekomst te begrijpen. Ik vind het enorm belangrijk dat het werk van Willem bij een breed publiek onder de aandacht komt. Door aandacht te vragen voor zijn publicaties, hoop ik dat zijn werk bijdraagt aan de kennis en het belang van goed waterbeheer.” Klazien

Voor meer informatie over Willem van der Ham en zijn uitgaven klik hier om op de website van Willem te komen.

Klik hier voor het boek Zuiderzee in beeld – een verslag van een serie films over de bouw van de afsluitdijk en het afsluiten van de Zuiderzee.

Klik hier voor het boek: Reuzenarbeid – De bouw van het moderne Nederland in beeld

Trailer van het boek Zuiderzee in beeld – Hoor, hoor de dijk is dicht!
Trailer van zijn prachtige boek Reuzenarbeid
Gemaal Lely