september 20, 2024

De groene tuin

Een groene tuin kan helpen om de gevolgen van een veranderd klimaat op te vangen. Dat kan door simpele aanpassingen, de tegels niet helemaal van muur tot muur neerleggen, maar een rand vrijlaten zodat het water weg kan. Het leuke is dan ook dat u in de rand wat planten kan neerzetten waardoor er meer kleur en groen de ruimte krijgt.
Ook de aanleg van een kleine wateropvang/vijver kan heel simpel. Het leuke is dat de insecten en vogels daar meestal heel blij mee zijn.

G,W&L vindt het belangrijk dat we vergroenen. Op onze kandidaten-lijst staat De Tuinvrouw- Ellen Kerk uit Heerhugowaard, zij legt tuinen aan en geeft advies. Ellen is ecologisch hovenier, ze heeft zich verdiept in bodemkunde en ecologische tuinen.



De Tuinvrouw is te vinden op internet.

Klik hier voor de website van De Tuinvrouw

We hebben de Tuinvrouw laatst gesproken en een podcast opgenomen, die is te beluisteren op Waterpraat.nl

Beluister hier de podcast


Slim vergroenen tuin makkelijker door Groen Klimaatplein Intratuin

9 maart 2023 – Intratuin Heerhugowaard opent in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gemeente Dijk en Waard een Groen Klimaatplein. Bij dit Groen Klimaatplein krijgen bezoekers informatie over groene daken, water in de tuin, vergroenen van de tuin en welke planten daar goed bij passen. Zo kunnen inwoners aan de slag om hun tuin te vergroenen. 

Daarmee wordt de tuin aantrekkelijk voor bijen, vlinders, vogels en andere dieren. Een groene tuin ziet er niet alleen leuk uit, het geeft ook verkoeling tijdens warme periodes en in een groene tuin zakt regenwater, zeker na heftige regenval, sneller weg. Het Groen Klimaatplein bij Intratuin Heerhugowaard is vanaf donderdag 9 maart geopend. 

Watertuinen en groene parkeerplekken

Het klimaat verandert waardoor we steeds meer te maken krijgen met weersextremen. In korte tijd kan veel regen vallen, waardoor water in tuinen of op straat blijft staan. Zomers worden en voelen steeds heter, zeker daar waar veel betegeld is. Tegelijkertijd worden perioden van droogte langer waardoor drinkwatertekorten dreigen en tuinen uitdrogen. We kunnen ons aanpassen aan deze weersextremen door te vergroenen. Wethouder Annette Groot: ‘Bij het inrichten van de gemeente houden we rekening met het veranderende klimaat. Dit doen we door meer beplanting en bomen aan te brengen en oplossingen die zorgen dat regenwater wordt opgevangen, in de bodem zakt en waar nodig vertraagd afgevoerd naar het riool of oppervlaktewater. Voorbeelden hiervan zijn de watertuinen bij Lapis Lazuli, de waterbergende fundering in de Parallelweg in Sint Pancras en groene parkeerplekken. Ook onderzoeken we op dit moment waar we betegeling kunnen vervangen door groen. Een groene gemeente is prettig wonen, ziet er leuk uit én helpt bij het veranderende klimaat. Dit moeten we met z’n allen doen. Met dit plein hopen we inwoners op weg te helpen om hun tuin te vergroenen.” 

“Handje helpen”
Bestuurder Klazien Hartog van HHNK: “Het is mooi om te zien dat de gemeente Dijk en Waard hard werkt om de gevolgen van het veranderende klimaat op te vangen. Dit doet de gemeente door schoolpleinen te vergroenen tegen hittestress en om water vast te houden en door waterdoorlatende bestrating aan te leggen. Het waterschap helpt mee door het watersysteem aan te passen en ervoor zorgen dat teveel water de ruimte krijgt om afgevoerd te kunnen worden. Maar we zullen ook in onze woonomgeving aanpassingen moeten doen. Ook inwoners en ondernemers kunnen hier een belangrijke bijdrage leveren. Tuinen moeten groener en water moet de ruimte krijgen en opgevangen worden. Dit Klimaatplein geeft inspiratie en je kan er prachtige ideeën opdoen hoe je jouw woonomgeving op een simpele manier kan vergroenen en klimaatbestendig kan maken. Dat gaat helpen. Bovendien is een groene tuin ook goed voor de biodiversiteit. Ik hoop dat het veel inwoners inspireert tot eenmooie en klimaatbestendige tuin. Kom langs en kijk wat jij kan doen om een handje te helpen!”

Inspiratie

Op het Groen Klimaatplein bij Intratuin in Heerhugowaard aan de Zuidpoort 1 vinden bezoekers informatie en inspiratie. Het Groen Klimaatplein is te vinden in xxxxwaar in het tuincentrum. Informatie en planten wisselen mee met de seizoenen. Er is altijd een medewerker aanwezig die advies en informatie kan geven. 

Onderschrift foto:
Wethouder Klimaatadaptatie Annette Groot, en Klazien Hartog van Hoogheemraadschap
Hollands Noorderkwartier openen het Groen Klimaatplein.