juni 14, 2024

Over Plastic Soup

Plastic zorgt voor een enorme vervuiling in onze zeeën. Dieren die daarin leven bevatten enorm veel plastic en raken er verstrikt in. Als we het plastic kunnen stoppen voordat het de zee in gaat, dan hebben we al heel veel gewonnen. Om aandacht te vragen voor Plastic Soup was ik in juni aanwezig bij het Event Waste Free Rivers en werd er een film opgenomen aan de Zaan. De plaats waar ik ben geboren en mijn vader vroeger al wekelijks het drijfvuil wegviste en in de vuilnisbak gooide.

Het waterschap heeft ook last van plastic in het water. Niet alleen vervuild het ons water, maar het verstopt ook onze gemalen en daarom moeten de gebiedsbeheerders vrijwel dagelijks de roosters leeghalen. Wat zou de wereld een stuk beter worden als we allemaal zorgen voor minder plastic!

HHNk ondersteunt initiatieven om plastic uit het water te verwijderen. Er is een onderzoek uitgevoerd om te kijken waar het zwerfafval zich verzamelt. Daarbij is gekeken naar de vorm van de watergangen, de stromingsrichting, windrichting en aanwezigheid van vervuilers zoals bijvoorbeeld een fast food restaurant. Iedereen kent immers wel de plekken waar de vervuiling zich altijd het meeste ophoopt. Het hele watersyteem van HHNK is onderzocht. Een aantal van de hotspots zijn verder onderzocht zoals in Zaanstad. Soms knelt er een kunstwerk zoals bijvoorbeeld de Spoorbrug, of het afval wordt in een hoek geblazen zoals bij de bocht Nauernasche Vaart – Tapsloot en soms komt het door de ligging en een bron zoals bij de Brasserie het Zaanse Hoekje. Dit is belangrijk om te weten omdat je dan ook op andere manieren het probleem aan aanpakken. Zoals bijvoorbeeld het gesprek aangaan met bedrijven.

Hoe dan ook, het gesprek aangaan en samenwerking tussen gemeentes en provincie en waterschap is nodig om dit probleem aan te pakken. Groen, Water & land zet zich daar graag voor in!

Na de opname van het filmpje kwam ik een prachtige zeester tegen die helemaal verstrikt zat in het plastic en touw. Daardoor had niemand op het drukke strand hem opgemerkt. Ik heb hem terug kunnen gooien de zee in…

Zeester verwikkeld in plastic
Waste Free Rivers in de Zaan in Zaandam

Voor meer info: Klik hier op: https://endplasticsoup.nl