juli 17, 2024

Interactieve podwalk-app brengt watersnoodramp Tuindorp Oostzaan weer tot leven

27 december 2022

Rodi Media

De evacuatie.
foto HATO

REGIO –  Volgend jaar is het zeventig jaar geleden dat de watersnoodramp ons land trof, onder meer in Tuindorp Oostzaan. De NTR besteed hier aandacht aan door middel van de vierdelige documentaire ‘Het water komt!’, die vanaf 6 januari om 20.30 uur te zien is op NPO 2. Daarbij is een gelijknamige interactieve podwalk-app ontwikkeld, in samenwerking met bureau Robot Kittens. 

Hiermee kunnen mensen onder andere audiowandelingen maken, ingesproken door Winfried Baijens, op verschillende plaatsen in Nederland waar in de geschiedenis de overstromingen hebben geteisterd. De app is voorzien van Augmented Reality (A.R.), waardoor de overstromingen digitaal tot leven komen. De podwalk-app is vanaf maandag 2 januari gratis te downloaden voor iOS- en Android-gebruikers.

Bijzondere verhalen

“We hebben een gebruiksvriendelijke app voor de NTR-serie ‘Het water komt!’ ontwikkeld, waarin je de verschillende watersnoodrampverhalen kan beluisteren”, zegt Tijmen Mulder van Robot Kittens uit Hilversum, die samen met zijn team de app voor NTR heeft ontwikkeld. “In de app zijn verschillende Podwalks te vinden, waarmee je via een kaart unieke looproutes kan wandelen en je via audio een verhaal hoort over de impact van een watersnoodramp op die locatie. We hebben ook gebruikgemaakt van Augmented Reality. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien hoe hoog het water kwam en hoe de situatie er toentertijd uitzag. Door de telefoon op de desbetreffende locatie te richten, maakt de app de bijzondere verhalen zichtbaar. We willen hiermee een unieke gebruikerservaring creëren en dat de watersnoodramp niet vergeten wordt.”

Locaties

De podwalk-app ‘Het water komt!’ is op zeven plekken in Nederland toe te passen; waaronder Tuindorp Oostzaan, Marken, Dordrecht, Valkenburg, Zwolle, Nijmegen en Oude-Tonge. 

Vanaf maandag 2 januari gratis te downloaden in de app store en op Google Play. 

Meer informatie: www.ntr.nl en www.robotkittens.com.