oktober 3, 2024

Chemische lozingen drugsafval blinde vlek voor politie: “Ik vind dat verontrustend”

23-12-2021

BRON: NH Nieuws

De chemische en heel vervuilende lozingen van drugsafval in het riool, sloten en putten zijn een blinde vlek voor de politie. Dat stelt een criminoloog na het nieuws dat er 38 dumpingen wél zijn aangetroffen afgelopen jaar. Volgens Mehlbaum enkel het topje van de ijsberg: “tientallen lozingen zien we niet.”

Dit concludeert criminoloog Shanna Mehlbaum, kijkend naar het aantal opgerold drugslabs en ontdekte dumpingen: “Er wordt eigenlijk minder afval aangetroffen dan dat je zou verwachten.” Ze kijkt daarom ook niet op van het aantal dumpingen dat afgelopen jaar wél werd aangetroffen in Noord-Holland.

Volgens Mehlbaum is het verontrustend dat het aantal aangetroffen dumpingen, maar ook lozingen achterblijft. Sterker nog, maar één van de dumpingen die de politie heeft gevonden was een zogeheten ‘lozing’, een manier waarop criminelen hun afval dumpen zonder de ‘klassieke’ vaten. 

Lozingen zijn blinde vlek voor politie – NH Nieuws

Die lozing was in Uitgeest: half oktober rook een voorbijganger een anijsachtige lucht in een sloot langs de Lagendijk en waarschuwde de politie. Later bleek dat er, via een putje op de parkeerplaats, chemicaliën zouden zijn geloosd.

“Het hele slootleven was in één keer dood”, vertelt Klazien Hartog van Hollands Noorderkwartier. “Er dreven dode vissen, het riet kleurde zwart en we zagen een bruine olieachtige substantie op het water liggen”, aldus Hartog. 

“Het hele slootleven was in één keer dood”Klazien Hartog, Hoogheemraad Hollands Noorderkwartier

Naast de lozing in Uitgeest zijn er ook andere manier waarop criminelen hun afval dumpen. Als voorbeeld geeft Mehlbaum: “Je kunt de chemische vloeistof lozen in het riool, een gat in de bodem graven en het in de grond laten wegzakken. Je kunt het in sloten of meertjes dumpen of je kunt rondrijden met een gat in een container en het uitrijden over de weg.”

Het Hoogheemraad deed er alles aan om de schade in Uitgeest. zoveel mogelijk te beperken. Zo werd een dam geplaatst, zodat het water zich niet verder kon verspreiden en is de sloot leeggepompt en gezuiverd. Ruim twee maanden, en 150.000 euro later doet het Hoogheemraadschap nog steeds onderzoek naar de schade van de chemische stoffen.

Een blinde vlek

Mehlbaum concludeert dat lozingen een blinde vlek zijn voor de politie: “En dat vind ik verontrustend.”

Die mening delen de waterschappen in Noord-Holland. Zowel het Hoogheemraad Hollands Noorderkwartier en het Hoogheemraad Rijnland zijn bezorgd over het feit dat criminelen ongestoord van hun afval af kunnen komen. Dat blijkt dan ook uit het nieuws dat er niemand is aangehouden voor het dumpen van drugsafval afgelopen jaar.  

“Een klassieke vatendump is, voor het milieu, de veiligste manier om chemisch afval te dumpen”Shanna Mehlbaum, Criminoloog

Naast het gevaar dat de chemische stoffen met zich meebrengen kost het opruimen van het afval veel geld. Afgelopen jaar moesten gemeenten meerdere keren hun portemonnee trekken: in totaal werd in ieder geval twee ton uitgegeven. Het gaat dan voornamelijk om het opruimen van de vaten. 

In Uitgeest, waar de stoffen in het slootwater terecht kwamen, kostte het de gemeente al ruim anderhalve ton. De gemeente betaalt: “Maar je wilt natuurlijk weten wie het gedaan heeft”, aldus een woordvoerder van het Hollands Noorderkwartier. “Nu zijn de kosten van al die werkers, de hijskraan en het specialistische bedrijf dat het water met de chemicaliën verwerkt, voor de samenleving.”

Maar juist het vinden van die dader gaat moeizaam: “Het is erg lastig om verdachten in het vizier te krijgen. Dit komt, omdat dumpingen vaak ’s nachts en op afgelegen plekken gebeuren. Daarnaast doen ze het op manieren die lastig traceerbaar zijn”, vertelde Emile Delahaij, coördinator synthetische drugs van de politie Noord-Holland. 

Oplossing

Om de schade voor het milieu te beperken heeft criminoloog Shanna Mehlbaum een tweeledige oplossing: “De meest ideale situatie is dat dat afval gewoon bij een afvalverwerker komt. Die kan het op een veilige manier verwerken en zo komt het niet in de natuur terecht. Maar dat kan nu juridisch gezien niet. Daarnaast is een klassieke vatendump eigenlijk een, voor het milieu, hele veilige manier om het dan toch te dumpen. Maar dan moet het wel goed zijn afgesloten”, besluit Mehlbaum. 

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/296715/chemische-lozingen-drugsafval-blinde-vlek-voor-politie-ik-vind-dat-verontrustend