juni 14, 2024

Rob en Helga van Leur

Onze Hoogheemraad Rob heeft soms wel een erg leuke baan! Afgelopen week mocht hij met Helga van Leur aandacht vragen voor de verandering van het klimaat en de gevolgen daarvan. We krijgen meer hoosbuien, meer droogte en in de steden komt er hittestress. Daar kunnen we met zijn allen wat aan doen, de komende tijd zullen we hier meer aandacht aan besteden.

Hieronder het persbericht en de leuke foto!

 

(Copyright: Rodi Media) ZAANDAM – Helga van Leur heeft het eerste symbolische regendruppelbord op de Gedempte Gracht van Zaandam geplaatst. Het is een voorbeeld van het voorkomen van wateroverlast en het koeler maken van de binnenstad van Zaandam. Hiermee vraagt Van Leur aandacht voor de toenemende gevolgen van de klimaatverandering. Ze weet als meteorologe wat de gevolgen van een veranderend klimaat kunnen zijn.

Het is volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier nodig om slimmer met water en groen om te gaan, nu we steeds meer periodes van droogte en extreme buien krijgen. De Gedempte Gracht is daar een voorbeeld van. Het regenwater komt nu in de gracht in plaats van de riolering terecht en de bomen en het gras zorgen op warme dagen ook voor verkoeling.

Het hoogheemraadschap en de gemeenten werken steeds meer samen om de impact van de klimaatverandering tegen te gaan. Dat kunnen ze niet alleen. In gemeente Zaanstad is zo’n zestig procent van de stedelijke oppervlakte in bezit van particulieren. Helga van Leur: “Vandaar dat we jouw hulp vragen. Jij kunt helpen door je tuin groener, koeler en watervriendelijker te maken. Wil je weten hoe je je tuin voor de toekomst klaar kunt maken? Meer informatie en tips vind je op de website veiligschoonvoldoende.nl. Doe ook mee! Vandaag heb je morgen in handen!” In gemeente Zaanstad zijn diverse activiteiten gericht op wat met en voor regenwater te doen is. Slim gebruik van groen in combinatie met water helpt om de leefomgeving op zeer warme dagen af te koelen. Meer informatie: duurzaan.nl/klimaatverandering.

De komende weken maken mensen kans op een gratis make-over van hun voortuin. Ze dienen daarvoor een foto van hun niet-watervriendelijke tuin in te sturen, bijvoorbeeld een tuin vol met tegels. Meedoen kan via: www.facebook.com/waterschapHHNK. Helga van Leur is mede-jurylid van de wedstrijd. Ze komt persoonlijk langs om de prijs te overhandigen.