juni 14, 2024

Pancratiusschool Enkhuizen wint pleinwedstrijd hoogheemraadschap: een groene oase in het hart van de stad

Gister mocht ik een cheque uitreiken aan de Pancratiusschool in Enkhuizen. Zo leuk om te doen, al die kleine blije mensjes!
De school gaat het versteende schoolplein groen maken, er komen bomen, zand, gras en water in plaats van de stenen.

HHNK heeft een pleinenwedstrijd gehouden om de bewustwording bij kinderen van het klimaat om hen heen onder de aandacht te krijgen. Door het vergroenen van tuinen en speelpleinen zorg je ervoor dat als het hard regent op een plaats (de clusterbuien) voor minder overlast zorgen. Door verharding te vervangen voor andere materialen wordt de bodem beter doorlaatbaar en kunnen we water beter opvangen waardoor het niet op straat blijft staan, of erger nog, in huizen kan komen. Door meer groene plaatsen te creëren zorgen we er ook voor dat het in de hetere zomers die verwacht worden, wat koeler blijft in de stad en door de aanplant van bomen is er meer schaduw. HHNK heeft deze wedstrijd gehouden omdat schoolpleinen een hele goede manier zijn om bewustwording bij kinderen, maar ook bij ouders te krijgen over wat we zelf kunnen doen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Klazien

Bron: Noordhollands Dagblad

Klik op deze link voor het filmpje

De school in de Enkhuizer binnenstad begon de maandagochtend met een feestje. Dankzij een fraai, klimaatbestendig en vooral groen ontwerp voor het nieuwe schoolplein heeft de Pancratius maar liefst tienduizend euro in de wacht gesleept. Het geld, afkomstig van het Hoogheemraadschap, wordt met enkele andere subsidies besteed aan het creëren van een groen kindvriendelijk hart, midden in de stad.

Het schap heeft dit voorjaar een wedstrijd georganiseerd voor vergroening van schoolpleinen. Want, legt bestuurder Klazien Hartog uit, iedereen moet zijn of haar steentje bijdragen aan een beter klimaat. En alles maar betegelen, dat helpt niet.

,,Vaak is er één putje die het water afvoert, waardoor we steeds vaker natte voeten krijgen. Het voordeel van spelen onder het groen is dat de beleving anders is: meer schaduw in de zomer, een groene oase in de stad en kinderen leren van jongs af aan waar het water blijft.’’

Pancratiusschool Enkhuizen wint pleinwedstrijd hoogheemraadschap: een groene oase in het hart van de stad <p data-wpview-marker=.”>
Barry Bimmerman van De Twee Heren helpt de leerlingenraad met het verwijderen van de tegels.
© foto theo groot

Betrokkenheid

Directeur Angelique Groot is trots. Want de prijs is ook vanwege de betrokkenheid van ouders en kinderen. Zo is geld ingezameld, helpen de kids met het weghalen van de tegels en mogen ouders straks metselen. Het is even afzien, maar dan krijg je ook wat.

En het plein wordt natuurlijk ook gewoon veel leuker. Met een nieuwe muurschildering, een klim en klauterhoek met ecosnippers, een forse zandbak waarvoor de pleintegels worden hergebruikt, een arena met fruitbomen en kruidenstruiken waar ook les kan worden gegeven. Verder een sportveld en een waterpomp.

Na schooltijd

Ook bijzonder: de Pancratiusschool jaagt niemand na schooltijd weg. ,,We zitten hier in de binnenstad. We zijn een openbaar schoolterrein. We creëren hier een bijzondere groene plek in de stad, ook na school en in het weekeinde. We hopen wel dat anderen het ook netjes houden, want we hebben wel vaak hangjongeren. Daarom komen er extra afvalbakken.’’

De totstandkoming van het nieuwe plein wordt gevolgd door vloggers van het hoogheemraadschap, die alles vastleggen. En het nieuwe plein komt terug in de lessen. ,,We gaan alles leren over gezond eten en zorg voor de natuur.’’ Een appeltaart van eigen appels lokt al gejuich uit, maar eerst moeten de handen uit de mouwen. Dus ook een applaus voor de hoveniers.