mei 27, 2024

Oeroud erfgoed maalt mee bij strijd tegen water

Noord – Holland – Vrijwel alle poldermolens in Noord Holland helpen momenteel mee in de strijd tegen het water. Door een langdurig lagedrukgebied en storm Chiaran is er veel water gevallen, en het blijft ook maar vallen. Wat het Hoogheemraadschap er uitmaalt komt er net zo hard weer bij.

Zie de website van het hoogheemraadschap voor het laatste nieuws over de hoeveelheden water die er zijn gevallen en de gevolgen voor ons gebied. https://www.hhnk.nl/hoeveelheid-regen-is-ongekend

Des te mooier om te zien dat alle oude molens meemalen en helpen in de strijd tegen wateroverlast.Molenaar

Molenaar Tessa Krop maakte onderstaande compilatie van de molens in ons gebied die meemalen in de strijd tegen het water. Hulde aan al die molenaars die bij nacht en ontij doormalen! In de film De Wimmenumer molen in Egmond, Molen O-T in ’t Zand, Grebmolen in Warmenhuizen, Molen D in Broek op Langedijk, Molen D in Schagerbrug en de Hargermolen in Schoorl.

Van Eric Zwijnenberg molenaar en eigenaar van de Wimmenumermolen kregen we onderstaande grafiek waarin duidelijk te zien is wat er gebeurd als de molen bijspringt.
Eric stuurde ons ook een filmpje van de Wimmenumer in actie. Prachtig om die oude techniek aan het werk te zien.