juli 17, 2024

Iedereen is trots op het Staverse Poortje in Enkhuizen

Rodi media

23-01-2020

ENKHUIZEN – Het Staverse Poortje is woensdag 22 januari in feestelijk licht gezet om te vieren dat de renovatie door Hoogheemraadshap Hollands Noorderkwartier succesvol is afgerond. Het Rijksmonument in de zeekering van Enkhuizen was instabiel en toe aan een grondige opknapbeurt die nu met respect voor het historische bouwwerk is uitgevoerd.

Sinds vorige week kan het poortje weer worden gebruikt om de jachthaven te bereiken. Tot de renovatie werd het poortje gestut, eerst met een houten en later met een stalen constructie, om te voorkomen dat het zou instorten. Vervolgens is nagedacht over een duurzame renovatie, waarvoor de voorbereidingen al in 2016 zijn gestart. Omdat uit kernboringen bleek dat met name het middendeel er slecht aan toe was, is besloten het poortje horizontaal door te zagen. De top, die vooral schoonmaak, voeg- en schilderwerk vergde, werd tijdelijk achter de keermuur geparkeerd. “De top is in een perfect passend stalen harnas geplaatst en met een kraan op de parkeerplaats van de haven gehesen”, vertelt Jelle Suiker, de projectleider namens het hoogheemraadschap, de eigenaar en opdrachtgever van de renovatie. “Met zo’n monument kun je geen risico nemen.”

Mooie samenwerking 

Aan het relatief kleine project werkten veel partijen mee. Van ingenieursbureau Antea Group tot aannemers K. Dekker Bouw&Infra en Pronk Bouw, waarvan de laatste gespecialiseerd is in restauraties. En ook dankzij advies van welstands- en monumentencommissie Mooi Noord-Holland is de restauratie een succes. “Voor ons aanvankelijke plan kregen we de handen niet op elkaar, maar na bijstelling waren wij zelf eigenlijk ook positiever over de voorgestelde aanpak”, geeft Jelle Suiker toe. Alle partijen waren vertegenwoordigd bij de feestelijke oplevering en iedereen was enthousiast over het resultaat. Ook de aanwezige buren toonden zich trots op ‘hun’ poortje, net als wethouder Dors Luyckx die er vanuit zijn werkkamer op uitkijkt. Hoogheemraad Klazien Hartog is blij dat het hoogheemraadschap dit watererfgoed voor verdere aftakeling heeft behoed en zorgvuldig heeft opgetreden.

Het stralend blauw geschilderde wapen van Enkhuizen, de schone steentjes, het zorgvuldige metselwerk, het stalen deurtje: het poortje staat er prachtig bij en is weer een net visitekaartje voor Enkhuizen. Van de buren mag daarom het feestelijk blauwe licht op het poortje blijven schijnen.