juli 17, 2024

De uitslag van de verkiezingen


UPDATE: We zijn tweede gebleven, met vijf zetels!


Ook bij ons in het waterschap is BBB de grootste geworden en binnengekomen met zes zetels. En ondanks dat we niet meer de grootste zijn, zijn we wel tevreden. We hebben twee zetels verloren, maar evengoed hebben we nog vijf zetels en zijn daarmee de een na grootste.

Het tellen ging moeizaam dit keer, en ondanks dat we donderdagochtend vroeg op kantoor waren, bleek de uitslag maar voor 30% binnen te zijn.
Daar werd een analyse op gedaan en toen leek het erop alsof we drie zetels kwijt waren.
Vrijdagochtend bleek dat we vijf zetels hadden en de BBB ook vijf zetels. Het was een slopende nek aan nek race.

Toen Holland Kroon binnenkwam en geteld was, bleek BBB er een zetel bij te krijgen. Gelukkig ging deze zetel niet van ons af, maar de AWP sneuvelde.

Aanstaande donderdag om 10.00 uur is er een zitting en wordt de uitslag definitief. Het kan zijn dat die deadline ook niet gehaald wordt, dan krijgen we vrijdag de uitslag. Het kan zijn dat er nog geschoven gaat worden vanwege restzetels. Wij hopen de vijf zetels vast te houden en feliciteren BBB met hun enorme overwinning.

Hieronder het formele persbericht

Hoogste opkomstpercentage ooit: 54,5%

Voorlopige uitslag waterschapsverkiezingen bekend 

De voorlopige uitslag van de verkiezing voor het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is bekend. Nu 99% van de stemmen geteld is, behaalt BBB 6 zetels. Ruim 485.000 Noord-Hollanders brachten hun stem uit in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, van het Noordzeekanaal tot en met Texel. Het opkomstpercentage is 54,5%.

Deze voorlopige uitslag is op partijniveau. De komende dagen worden de stemmen door de gemeenten op persoonsniveau geteld. Dan wordt ook bekend welke kandidaten met voorkeursstemmen zijn gekozen. Door een wetswijziging over geborgde zetels zijn er in 2023 drie zetels meer verkiesbaar. De voorlopige verdeling is als volgt:

Lijst    Partij                           Voorlopige zetelverdeling 2023      (Zetelverdeling 2019)

1          waterplatform Groen, Water & Land                  5                                              (7)

2          PVDA                                                               3                                              (4)

3          VVD                                                                   3                                              (3)

4          Water Natuurlijk                                                2                                              (3)

5          CDA                                                                  1                                              (2)

6          50PLUS                                                             1                                              (2)

7          AWP voor water, klimaat en natuur                  0                                              (1)

8          Boeren Burgers Waterbelang                             2                                              (1)

9          ChristenUnie                                                     0                                              (0)

10        De Groenen – Piraten                                       0                                             (-)

11        De VrijeLijst                                                     0                                             (-)

12        Actief voor Water                                              0                                             (-)

13        Nederland met een PLAN (S.V.P.)                    0                                             (-)

14        Partij voor de Dieren                                         2                                             (-)

15        Belang van Nederland (BVNL)                          1                                             (-)

16.       BBB                                                                  6                                             (-)

Opkomst

De opkomst is met 54,5% hoger dan in 2019 (52,3%). Dijkgraaf Remco Bosma over de hoge opkomst: “Ik ben blij dat zo veel inwoners naar de stembus zijn gekomen en het werk van het waterschap belangrijk vinden. Samen met de volksvertegenwoordigers blijft het hoogheemraadschap zorgen voor veilig water, voldoende water en schoon water in ons beheergebied.”

Het Hollands Noorderkwartier telde tijdens de verkiezingen ongeveer 960.000 stemgerechtigden (ruim 30.000 meer dan in 2019). In Waterland was de opkomst opnieuw het hoogst van alle gemeenten: 67,7%. Velsen had met 34,5% de laagste opkomst. De opkomstgroei in Opmeer was het grootst: 61,3% (was 55,1% in 2019).

Meer zetels
Door een wetswijziging over het aantal geborgde zetels zijn er drie zetels meer te verdelen dan tijdens de vorige waterschapsverkiezingen. Geborgde zetels zijn niet verkiesbaar. Voor de Categorie Ongebouwd betekent dit dat zij van 3 naar 2 zetels gaan. Deze worden benoemd door LTO Noord. De Categorie Natuurterreinen stijgt van 1 naar 2 zetels. Deze zetels worden benoemd door de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE). De Categorie Bedrijven verliest door de wetswijziging alle drie de zetels. Hierdoor komt het totaal aantal geborde zetels op 4 uit. Het aantal verkiesbare zetels stijgt daarmee van 23 naar 26 zetels.

Donderdag 23 maart definitieve uitslag

Donderdag 23 maart om 10.00 uur stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag vast. Deze openbare zitting vindt plaats op het kantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard. 

Op maandag 27 maart om 16.00 uur neemt het huidige bestuur tijdens een openbare vergadering afscheid. Woensdag 29 maart is de eerste vergadering van het nieuwe algemeen bestuur en leggen de nieuwe leden de eed of belofte af. Deze openbare vergaderingen vinden plaats in het kantoor van het hoogheemraadschap aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard.