mei 27, 2024

Archief verkiezingen 2015Hier vind u de oude persberichten en artikelen van de verkiezingen van 2015


Groen Water & Land is grootste winnaar Waterschapsverkiezingen

Bron : Holland Media CombinatieLijsttrekker Rob Veenman van Groen Water & Land. De partij had drie zetels, staat nu op vijf.
Door Leonie Groen – 19-3-2015

HEERHUGOWAARD – 50Plus is de nieuwkomer in het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Groen Water & Land is de grootste winnaar. Dit is de voorlopige uitslag van de woensdag gehouden verkiezingen, op basis van de helft van de stemmen. Donderdagmiddag moeten alle stemmen geteld zijn.

50Plus partij rolt binnen met één zetel. ,,Ik ben voorzichtig maar als het waar is, is dat een zeer goed resultaat”, zegt lijsttrekker Roy Ho Ten Soeng. De vier andere nieuwelingen waaronder Christenunie-SGP, haalden het niet.

Live: Verkiezingsavond bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier​
Verslaggeefster Leonie Groen is woensdagavond aanwezig bij de verkiezingsavond van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier​ in Heerhugowaard.

Lees verder…
Groen Water & Land gaat van drie naar vijf zetels. Verbaasd is lijsttrekker Rob Veenman niet. Woensdag sprak hij in deze krant al de verwachting uit dat zijn partij het goed zou gaan doen. ,,We hebben 47 kandidaten die al geruime tijd actief zijn in de wereld van het waterschap. Wij rekruteren ze uit onze achterban, een behoorlijk netwerk van organisaties. De lijst is zeer gevarieerd maar alle kandidaten hebben een behoorlijke kennis.”

De uitslag kan ook betekenen dat de partij haar afgevaardigde in het Dagelijks Bestuur kan behouden.

Water Natuurlijk, VVD en CDA krijgen er elk ook een zetel bij: ze gaan alledrie van drie naar vier.

De winst van deze partijen gaat ten koste van de Algemene Waterschapspartij (van 2 naar 1). Lijsttrekker Peter Vonk had dit al zien aankomen. Boeren Burgers Waterbelang moet ook inleveren en keldert van drie naar slechts een zetel. Dit tot teleurstelling van lijsttrekker Elly Koning-Bruijn.

Het lijkt erop dat de PvdA haar drie zetels behoudt. Lijsttrekker Marjan Leijen van de PvdA vindt dat een prima resultaat, gezien de resultaten van de PvdA bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

In het HHNK zitten voorlopig acht partijen: de helft is landelijk bekend, de andere helft is lokaal.


Net geen negenduizend stemmen voor Hartog

25 maart 2015 door Rob Swart
Zaandam

Klazien Hartog heeft voor haar partij Groen, Water & Land bij de waterschapsverkiezingen bijna negenduizend stemmen in de wacht gesleept.
Van elke zeven stemmen op GWL ging er een naar de Zaandamse. Van de mensen die geen lijsttrekker waren behaalde alleen een kandidaat van Water Natuurlijk meer stemmen.
Voor het resultaat maakt het niet uit. GLW komt met drie zetels in het bestuur van Hollands Noorderkwartier en Hartog stond op de tweede plaats. Hartog is trots op het resultaat, maar zet daarbij de kanttekening dat op elke lijst de eerste vrouw altijd veel stemmen trekt. ,,Als eerste vrouw op een lijst heb je een voorsprong.’’ Bij de vorige waterschapsverkiezingen behaalde zij bijna tweeduizend stemmen. ,,Toen waren wij lijstnummer een. Nu hebben 8996 mensen de tweede kandidaat van lijst vijf opgezocht. Dan krijg ik het idee dat ik in de afgelopen vier jaar iets goed heb gedaan. Het is jammer dat niet vier mensen meer op mij hebben gestemd.’’

Blijer dan met haar persoonlijke resultaat is Hartog met de winst van GWL, die als grootste uit de stembus kwam. ,,Voor het eerst deden nu de politieke partijen mee. Ik ben blij dat wij ons daarin staande hebben gehouden.’’

(c) Noordhollands Dagblad 2015 alle rechten voorbehouden


PVV en Groen, Water & Land winnen in Den Helder

Door: Ronald Boutkan Datum:19 mrt 15
De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn in Den Helder gewonnen door de PVV.Den Helder – De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn in Den Helder gewonnen door de PVV. Na het tellen van alle uitgebrachte stemmen blijkt de partij 3.061 kiezers aan zich te hebben gebonden, goed voor 17,5 procent van het totaal. De tweede plek is voor de VVD, met 2.973 stemmen.

Het opkomstpercentage is uitgekomen op 37,88, dat was in 2011 nog 47,6. Toen was de VVD met 20,6 procent van de stemmen de winnaar van de verkiezingen in Den Helder. De PVV eindigde toen met 17,4 procent van de stemmen als tweede.

De huidige uitslag is een voorlopige, de definitieve uitslag wordt vrijdag bekendgemaakt. Dan wordt ook duidelijk of en zo ja welke lokale kandidaten een plek hebben weten te bemachtigen in Provinciale Staten van Noord-Holland. Overigens is opvallend dat de gemeente zelf een opkomstpercentage van 37,88 meldt, terwijl het ANP (en dus Teletekst en vrijwel alle media) uitgaan van 39,0 procent. Beiden overigens met hetzelfde aantal totaal uitgebrachte stemmen; 17.445. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten zijn 45 blanco en 51 ongeldige stemmen uitgebracht.

Anouk (links) en Joske brengen hun stem uit in Huisduinen (aangeleverde foto).Waterschap
De opkomst voor het Waterschap kwam uit op 36,21 procent. Groen, Water & Land werd veruit de grootste en kreeg 4.052 stemmen. Het CDA eindigde hier als tweede, voor de VVD.

De hoogste opkomst werd behaald in het Dorpshuis van Huisduinen, met ongeveer 72,5 procent. Lokale waterschapskandidaat Jan Roelofsen, die zelf deel uitmaakte van het stembureau kreeg hier 110 voorkeurstemmen van de kiezers.


Voorlopige uitslag waterschapsverkiezingen bekend

“Bijna 400.000 Noord-Hollanders stemmen voor water”

De voorlopige uitslag van de verkiezing voor een nieuw bestuur voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is bekend. Groen, Water & Land is de grootste partij geworden. De verkiezingen van 18 maart hadden ten noorden van het Noordzeekanaal een opkomst van 43%.

De voorlopige uitslag is op partijniveau. De komende dagen worden de stemmen door de gemeenten op persoonsniveau geteld. Dan wordt ook bekend welke kandidaten met voorkeursstemmen zijn gekozen.

Partij                                     Voorlopige zetelverdeling 2015       Zetelverdeling 2009

 • Water Natuurlijk                           4                                                        4
 • CDA                                                  4                                                        3
 • PvdA                                                 3                                                        3
 • VVD                                                  4                                                        3
 • Groen, Water & Land                    4                                                        3
 • Boeren, Burgers, Waterbelang     2                                                        3
 • Algemene Waterschapspartij       1                                                        2
 • KNSB Gewest NH/Utrecht           0                                                        1
 • Mens & Spirit                                  0                                                        –
 • 50 PLUS                                           1                                                        –
 • CU/SGP                                           0                                                        –
 • Koninklijke Schuttevaer               0                                                        –
 • Bedrijfsleven meer met Water     –                                                         1

Opkomst

De opkomst is met 43% bijna tweemaal zo hoog als in 2008, toen er schriftelijke verkiezingen plaatsvonden. Dijkgraaf Luc Kohsiek is blij met de hoge opkomst: “Ik ben blij dat bijna 400.000 Noord-Hollanders van ons gebied het belang van het waterschap erkennen en de moeite hebben genomen om naar de stembus te gaan.”

Maandag definitieve uitslag

Maandag 23 maart om 10.00 uur stelt het Centraal Stembureau de definitieve uitslag vast. Deze zitting vindt plaats op het kantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard en is openbaar.

Installatie nieuw bestuur

Op woensdag 25 maart om 16.00 uur neemt het huidige bestuur tijdens een openbare vergadering afscheid. Op donderdag 26 maart om 20.00 uur is de beëdiging van het nieuwe bestuur. Beide vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in het kantoor van het hoogheemraadschap, Bevelandseweg 1, Heerhugowaard.


Waterpartijen houden stand bij verkiezing

20 maart 2015

door Frans van den Berg
Heerhugowaard De vrees was dat door de koppeling met de provinciale staten, de waterschapsverkiezingen zouden uitdraaien op een grote winst voor landelijke politieke partijen. Dat viel mee.

In het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wist Groen Water & Land juist winst te boeken. De partij van Rob Veenman werd de grootste en ging van drie naar vier zetels. Maar de partij viel op het stembiljet dan ook op met maar liefst 47 kandidaten. ,,Allemaal goed ingevoerde mensen die al geruime tijd actief zijn in de wereld van het waterschap. Wij rekruteren uit onze achterban en dat is een behoorlijk netwerk van organisaties’’, verklaart Veenman het succes. De partij rekent weer op een plek in het dagelijks bestuur.

De winst ging niet ten koste van die andere waterpartij Water Natuurlijk. Met het stemadvies van D66 en GroenLinks wist men de vier zetels vast te houden.

Maar Boeren Burgers Waterbelang kelderde wel van drie naar twee zetels, de Algemene Waterschapspartij halveerde naar één zetel en de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond verloor haar ene zetel. Koninklijke Schuttevaer en Mens & Spirit wisten ook geen plek te veroveren in het algemeen bestuur.

In zijn totaliteit wisten de landelijke politieke partijen toch te winnen in het waterschap. VVD en CDA gingen van drie naar vier zetels, PvdA behield er drie en 50 Plus kreeg er één. Hadden de landelijke partijen eerst negen van de 23 zetels, dat zijn er door de hogere opkomst en landelijke aandacht nu twaalf geworden.

Hoewel de opkomst bijna verdubbelde naar 43 procent, zal de discussie over de zin van deze waterschapsverkiezingen opnieuw worden gevoerd. Minister Plasterk komt rond de zomer met een evaluatie. Dijkgraaf Luc Kohsiek ziet in de hoge opkomst een erkenning door de Noord-Hollanders van het belang van het waterschap.

(c) Noordhollands Dagblad 2015 alle rechten voorbehouden


Verkiezingen waterschap: spannende tombola

19 maart 2015

door Leonie Groen
Heerhugowaard Een spannende tombola werd er gespeeld gisteravond bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het oudste bestuursorgaan van het land maakte, voor het eerst in haar bestaan, echte verkiezingen mee. Niet, zoals de vorige keer, een stemming per brief. Wat ging de kiezer doen? Ging die voor bekende namen? Of juist voor lokalo’s, zoals je ook in de gemeenteraad wel ziet.

Als je de lijsttrekkers mocht geloven, was het voor bijna alle waterschapspartijen prijs. Zetelbehoud zou er zijn voor de zittende partijen zoals Water Natuurlijk. Die partij rekende op stemmen uit de hoek van D66 en GroenLinks, maar baalde wel dat de media-aandacht de laatste weken vooral uitging naar de provinciale verkiezingen. Ook rekende men op winst voor CDA, PvdA, VVD en Groen, Water & Land (GW&L). Wat? Ze kregen er allemaal zelfs nog een zeteltje bij. Lijsttrekker Rob Veenman van GW&L ging er met grote zekerheid van uit dat hij goed zou scoren met zijn lange lijst van maar liefst 47 lokaal goed ingevoerde mensen in de hele provincie.

Twee partijen op het pluche waren voorzichtiger. De Algemene Waterschapspartij (twee zetels) koesterde geen enkele verwachting. Lijsttrekker Peter Vonk meende dat de kiezer, in het stemhokje geconfronteerd met twee kieslijsten, zelfs helemaal in verwarring zou zijn gebracht. ,,Sommigen zijn misschien boos dat hun partij er niet op staat. Gooien misschien het papier weg. Stemmen wat anders.’’

Boeren Burgers Waterbelang (drie zetels) balanceerde tussen hoop en vrees en hield er ernstig rekening mee dat de kiezer naar het CDA zou trekken. ,,Dat onze verkiezingen samenvallen met die voor de provincie, is niet in ons belang. Wij waterschapspartijen lijken allemaal op elkaar en we hebben allemaal dezelfde doelstellingen’’, zei lijsttrekker Elly Koning-Bruijn. ,,Maar niemand wil stoppen. Iedereen denkt dat hij de belangen van de kiezer het beste kan behartigen.’’ 50 Plus (ook geen zetel) was om die reden ook somber. ,,Mijn partij wil het zittende kabinet weg hebben. Kan zijn dat de kiezer ons daar op afrekent’’, zei lijsttrekker Roy Ho Ten Soeng.

Christenunie-SGP, een van de optimistisch gestemde nieuwelingen, rekende erop dat de bekende partijnaam juist voordeel zou opleveren. Dat de partij van een halve naar een of twee zetels gaat.

Koninklijke Schuttevaer rekende eveneens op één, misschien zelfs twee zetels, via de watersportverenigingen. Partij voor Mens en Spirit geloofde dat de kiezer wel toe is aan een menselijker gezicht. Iedereen vroeg zich gisteren ook af hoe het dagelijks bestuur er straks zal uitzien. Vijf van de zeven bestuursleden gaan eruit. De twee van PvdA en GW&L willen blijven zitten. Maar wat als die partijen stemmen verliezen? Over één ding waren alle partijen het eens: Het waterbeheer in Nederland is geweldig. Dat weet iedereen, alleen wijzelf niet. Kijk maar naar het recente rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking.

(c) Noordhollands Dagblad 2015 alle rechten voorbehouden


Zeven vrouwen in waterschapsbestuur

24 maart 2015

Heerhugowaard Het Centrale Stembureau heeft gistermorgen de definitieve uitslag van de waterschapsverkiezingen vastgesteld. Er waren geen onregelmatigheden, de zetelverdeling is gelijk aan die van de voorlopige uitslag. Wel zijn vier kandidaten met voorkeursstemmen gekozen.

Het aantal vrouwen in het bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stijgt van vier naar zeven. Drie van hen zijn met voorkeursstemmen gekozen: Eva Tannehil uit Hoorn (Water Natuurlijk, 10.382 stemmen), Klazien Hartog uit Zaandam (Groen, Water & Land, 8.996 stemmen) en Dorèthy van den Heuvel uit Hobrede (VVD, 4.822 stemmen). De vierde kandidaat met voldoende voorkeursstemmen voor een eigen zetel is Jos de Boer uit Westwoud (Boeren Burgers Waterbelang, 4.218 stemmen). Van de 23 verkiesbare zetels worden er 18 ingenomen door nieuwe bestuurders.

Winnaar van de verkiezingen is Groen, Water & Land met 60.970 stemmen, goed voor vier zetels. Van de 23 zetels gaan er twaalf naar de algemene landelijke partijen CDA (4), VVD (4), PvdA (3) en 50Plus (1), tijdens de vorige verkiezingen waren dit er negen.

Morgen om 16 uur neemt het huidige bestuur tijdens een openbare vergadering afscheid. De beëdiging van het nieuwe bestuur is donderdag om 20 uur. Beide vergaderingen zijn in het kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan de Bevelandseweg 1 in Heerhugowaard.

(c) Noordhollands Dagblad 2015 alle rechten voorbehouden


Tot ’t laatst koffiedik kijken

19 maart 2015

door Ed Dekker
Noordkop Het was al na middernacht toen waterschapskandidaat Siem van Balen Blanken de uitslagenavond in het kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te Heerhugowaard verliet. Dik drie uur na het sluiten van de stembussen. Nog geen uitslag, ook niet eenmaal thuis in Anna Paulowna.

Op een avond vol gissen over de waterschapsverkiezingen wist Siem van Balen Blanken (59) één ding zeker. De lijsttrekker van de VVD keert terug in het bestuur van Hollands Noorderkwartier. Zes jaar geleden, bij de vorige verkiezingen, kwam hij er in.

Hij hoopt nu op te schuiven. Naar het dagelijks bestuur, het college van dijkgraaf en hoogheemraden. Als belangrijkste taak ziet Van Balen Blanken het terugdringen van de schuld van het waterschap. Een kolossale schuld.

Half miljard Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kampt met een schuld van bijna een half miljard euro, legde hij gisteravond uit. ,,Een commercieel bedrijf zou al lang failliet zijn. In 2030 moet de schuld zijn gehalveerd. Dat moet wel worden waargemaakt. Hoe? Vooral door miljoeneninvesteringen uit te smeren over langere tijd en door stevig te snijden in de personeelskosten. Tien procent moet lukken.’’

Als hoofdoorzaak voor de enorme schuldenlast noemt Van Balen Blanken de waterschapsfusie in 2003. ,,Er zijn daarna veel lijken uit de kast gekomen.” De VVD heeft nu drie zetels. De liberaal zou ’heel blij’ zijn met behoud daarvan.

Marjan Leijen (52) uit Warmenhuizen waagde zich gisteravond niet aan een voorspelling. ,,Tot op het allerlaatst blijft het koffiedik kijken”, aldus de waterschapsaanvoerder van de PvdA. ,,Het is voor het eerst dat de waterschapsverkiezingen op deze wijze zijn gekoppeld aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Het is gissen wat de invloed is van de combinatie.” Als de PvdA drie zetels houdt, komt Fijko van der Laan uit Anna Paulowna in het waterschap. Voorkeursstemmen kunnen dat nog veranderen.

Daan Groot (70) uit Den Helder zag er gisteravond van af om naar Heerhugowaard te gaan. ,,Pas rond twee uur zou er meer bekend worden. Het wordt te gek om daarop te wachten.” Als nummer 7 op de lijst (van Groen, Water & Land) is hij de hoogst genoteerde Helderse kandidaat. Samen met Willem Burggraaff (64), de nummer 7 van het CDA.

De ervaren waterschapsbestuurder Arie Lap (61) was de vorige keer de enige Texelse kandidaat. Nu doen vijf eilandbewoners een gooi naar een zetel. Als de nummer 3 van Groen, Water & Land heeft Lap de beste papieren. ’Weinig kans’ geeft Jan Prins (64) uit Westerland zich, als nummer 13 van Groen, Water & Land. ,,Maar met voorkeursstemmen weet je het nooit’’, zei hij gisteravond. ,,Het blijft spannend.’