maart 19, 2024

Alledaags waterbeheer

100715 Peilschaal met cijfers 150 dpiMet dijken en dammen, poldermolens en gemalen, sloten en vaarten zorgen we er al eeuwen voor dat we in Noord-Holland kunnen wonen en werken. Na een blik in het verleden kijken we in deze lezing naar het heden en de toekomst. Met als grote vraag: hoe houden we met een dalende bodem, een stijgende zeespiegel en een veranderend klimaat ook op lange termijn droge voeten en schoon water?

Bijna duizend jaar geleden zijn onze voorouders begonnen met de eerste dijken zich te beschermen tegen het buitenwater. En later zijn zij met poldermolens, stoomgemalen, diesel en elektriciteit steeds meer gaan regelen in de waterhuishouding. Hollands Noorderkwartier is dan ook bijna letterlijk met mensenhanden op de zee veroverd. Maar tegenwoordig zijn droge voeten en schoon water zo vanzelfsprekend geworden dat mensen er nog nauwelijks bij stilstaan. Toch zijn de uitdagingen voor de komende tijd groot. De bodem van Noord-Holland daalt; sommige gebieden zelfs met een centimeter per jaar. De zeespiegel stijgt al eeuwenlang en zal blijven stijgen. Het klimaat verandert; het regent nu ca. 35 procent meer dan honderd jaar geleden; en de regenbuien worden ook steeds heftiger. Maar ook de droge periodes nemen in omvang toe, zodat de komende jaren ook het watertekort in de zomer een steeds groter probleem gaat worden. Kortom, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kent de komende jaren nog grote uitdagingen om ervoor te zorgen dat u droge voeten houdt.

In deze lezing kijken we naar het alledaags waterbeheer in het verleden, heden en toekomst, naar de dijken en gemalen, sloten en vaarten, naar de veranderende omstandigheden en naar de werkzaamheden om ook in de komende eeuwen Hollands Noorderkwartier bewoonbaar en leefbaar te houden.

 

Zeilboot met hek 950810 WJN   Westdijk met afrit   IMG_3743