Waterpartijen houden stand bij verkiezing

20 maart 2015
20-03-2015 /pagina ENK_Voorop_01 /editie ENK /auteur frans van den berg

door Frans van den Berg
Heerhugowaard De vrees was dat door de koppeling met de provinciale staten, de waterschapsverkiezingen zouden uitdraaien op een grote winst voor landelijke politieke partijen. Dat viel mee.

In het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wist Groen Water & Land juist winst te boeken. De partij van Rob Veenman werd de grootste en ging van drie naar vier zetels. Maar de partij viel op het stembiljet dan ook op met maar liefst 47 kandidaten. ,,Allemaal goed ingevoerde mensen die al geruime tijd actief zijn in de wereld van het waterschap. Wij rekruteren uit onze achterban en dat is een behoorlijk netwerk van organisaties’’, verklaart Veenman het succes. De partij rekent weer op een plek in het dagelijks bestuur.

De winst ging niet ten koste van die andere waterpartij Water Natuurlijk. Met het stemadvies van D66 en GroenLinks wist men de vier zetels vast te houden.

Maar Boeren Burgers Waterbelang kelderde wel van drie naar twee zetels, de Algemene Waterschapspartij halveerde naar één zetel en de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond verloor haar ene zetel. Koninklijke Schuttevaer en Mens & Spirit wisten ook geen plek te veroveren in het algemeen bestuur.

In zijn totaliteit wisten de landelijke politieke partijen toch te winnen in het waterschap. VVD en CDA gingen van drie naar vier zetels, PvdA behield er drie en 50 Plus kreeg er één. Hadden de landelijke partijen eerst negen van de 23 zetels, dat zijn er door de hogere opkomst en landelijke aandacht nu twaalf geworden.

Hoewel de opkomst bijna verdubbelde naar 43 procent, zal de discussie over de zin van deze waterschapsverkiezingen opnieuw worden gevoerd. Minister Plasterk komt rond de zomer met een evaluatie. Dijkgraaf Luc Kohsiek ziet in de hoge opkomst een erkenning door de Noord-Hollanders van het belang van het waterschap.

(c) Noordhollands Dagblad 2015 alle rechten voorbehouden

Deel dit

Reacties gesloten.