’Tot ’t laatst koffiedik kijken’

19 maart 2015
19-03-2015 /pagina HEL_Regio_05 /editie HEL /auteur ed dekker

door Ed Dekker
Noordkop Het was al na middernacht toen waterschapskandidaat Siem van Balen Blanken de uitslagenavond in het kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te Heerhugowaard verliet. Dik drie uur na het sluiten van de stembussen. Nog geen uitslag, ook niet eenmaal thuis in Anna Paulowna.

Op een avond vol gissen over de waterschapsverkiezingen wist Siem van Balen Blanken (59) één ding zeker. De lijsttrekker van de VVD keert terug in het bestuur van Hollands Noorderkwartier. Zes jaar geleden, bij de vorige verkiezingen, kwam hij er in.

Hij hoopt nu op te schuiven. Naar het dagelijks bestuur, het college van dijkgraaf en hoogheemraden. Als belangrijkste taak ziet Van Balen Blanken het terugdringen van de schuld van het waterschap. Een kolossale schuld.

Half miljard Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kampt met een schuld van bijna een half miljard euro, legde hij gisteravond uit. ,,Een commercieel bedrijf zou al lang failliet zijn. In 2030 moet de schuld zijn gehalveerd. Dat moet wel worden waargemaakt. Hoe? Vooral door miljoeneninvesteringen uit te smeren over langere tijd en door stevig te snijden in de personeelskosten. Tien procent moet lukken.’’

Als hoofdoorzaak voor de enorme schuldenlast noemt Van Balen Blanken de waterschapsfusie in 2003. ,,Er zijn daarna veel lijken uit de kast gekomen.” De VVD heeft nu drie zetels. De liberaal zou ’heel blij’ zijn met behoud daarvan.

Marjan Leijen (52) uit Warmenhuizen waagde zich gisteravond niet aan een voorspelling. ,,Tot op het allerlaatst blijft het koffiedik kijken”, aldus de waterschapsaanvoerder van de PvdA. ,,Het is voor het eerst dat de waterschapsverkiezingen op deze wijze zijn gekoppeld aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Het is gissen wat de invloed is van de combinatie.” Als de PvdA drie zetels houdt, komt Fijko van der Laan uit Anna Paulowna in het waterschap. Voorkeursstemmen kunnen dat nog veranderen.

Daan Groot (70) uit Den Helder zag er gisteravond van af om naar Heerhugowaard te gaan. ,,Pas rond twee uur zou er meer bekend worden. Het wordt te gek om daarop te wachten.” Als nummer 7 op de lijst (van Groen, Water & Land) is hij de hoogst genoteerde Helderse kandidaat. Samen met Willem Burggraaff (64), de nummer 7 van het CDA.

De ervaren waterschapsbestuurder Arie Lap (61) was de vorige keer de enige Texelse kandidaat. Nu doen vijf eilandbewoners een gooi naar een zetel. Als de nummer 3 van Groen, Water & Land heeft Lap de beste papieren. ’Weinig kans’ geeft Jan Prins (64) uit Westerland zich, als nummer 13 van Groen, Water & Land. ,,Maar met voorkeursstemmen weet je het nooit’’, zei hij gisteravond. ,,Het blijft spannend.’

Deel dit

Reacties gesloten.