PVV en Groen, Water & Land winnen in Den Helder

PVV en Groen, Water & Land winnen in Den Helder

Door: Ronald Boutkan Datum:19 mrt 15 – 06:55Reageer:
De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn in Den Helder gewonnen door de PVV.Den Helder – De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn in Den Helder gewonnen door de PVV. Na het tellen van alle uitgebrachte stemmen blijkt de partij 3.061 kiezers aan zich te hebben gebonden, goed voor 17,5 procent van het totaal. De tweede plek is voor de VVD, met 2.973 stemmen.

Het opkomstpercentage is uitgekomen op 37,88, dat was in 2011 nog 47,6. Toen was de VVD met 20,6 procent van de stemmen de winnaar van de verkiezingen in Den Helder. De PVV eindigde toen met 17,4 procent van de stemmen als tweede.

De huidige uitslag is een voorlopige, de definitieve uitslag wordt vrijdag bekendgemaakt. Dan wordt ook duidelijk of en zo ja welke lokale kandidaten een plek hebben weten te bemachtigen in Provinciale Staten van Noord-Holland. Overigens is opvallend dat de gemeente zelf een opkomstpercentage van 37,88 meldt, terwijl het ANP (en dus Teletekst en vrijwel alle media) uitgaan van 39,0 procent. Beiden overigens met hetzelfde aantal totaal uitgebrachte stemmen; 17.445. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten zijn 45 blanco en 51 ongeldige stemmen uitgebracht.

Anouk (links) en Joske brengen hun stem uit in Huisduinen (aangeleverde foto).Waterschap
De opkomst voor het Waterschap kwam uit op 36,21 procent. Groen, Water & Land werd veruit de grootste en kreeg 4.052 stemmen. Het CDA eindigde hier als tweede, voor de VVD.

De hoogste opkomst werd behaald in het Dorpshuis van Huisduinen, met ongeveer 72,5 procent. Lokale waterschapskandidaat Jan Roelofsen, die zelf deel uitmaakte van het stembureau kreeg hier 110 voorkeurstemmen van de kiezers.

Deel dit

Reacties gesloten.