juni 2, 2023

Persbericht: Blijft het waterschap een mannenbolwerk?

Persbericht

27 februari 2015

Blijft het waterschap na de verkiezingen van 18 maart een mannenbolwerk?

Op 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Voor de waterschappen is het de eerste keer dat op deze manier wordt gestemd. En als het aan Klazien Hartog (Zaandam) ligt, zal dat in ieder geval leiden tot meer vrouwen in het waterschapsbestuur. Klazien is fractievoorzitter van Groen,Water&Land, één van de grote fracties binnen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, en landelijk actief als ambassadeur Diversiteitsbeleid van het A&O fonds voor de waterschappen. En met zestien vrouwen op de kandidatenlijst van Groen,Water&Land, het allerhoogste aantal in heel Nederland, geeft de groepering zelf ook het goede voorbeeld.

 

‘Het waterschap is nog steeds een mannenbolwerk’, stelt Klazien Hartog. ‘In het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap zitten slechts vier vrouwen op een totaal van dertig. Landelijk is dat vergelijkbaar en daarom ben ik samen met Thea de Roos, oud-dijkgraaf van het Lange Rond en oud-burgemeester, de landelijke actie begonnen Water zoekt Vrouw. Dat heeft er in ieder geval ervoor gezorgd dat meerdere vrouwen zich kandidaat hebben gesteld’. Groen,Water&Land heeft binnen Hollands Noorderkwartier een soortgelijke regionale actie gevoerd en dat heeft geleid tot een record aantal vrouwen op de lijst, van jong tot oud, met veel verschillende achtergronden en veelal hoog opgeleid. Klazien Hartog: ‘Soms is het ook lastig om tegen het mannenbolwerk op te boksen. Onze lijsttrekker en nu dagelijks bestuurder van het hoogheemraadschap, Rob Veenman, heeft bijna veertig jaar ervaring in de waterschapswereld en dat is ook heel belangrijk. Om die hegemonie van ervaren mannen te doorbreken, moet je nu ook jonge vrouwen de kans geven om nu al bestuurservaring op te bouwen. Zelf heb ik die kans bij de vorige verkiezingen gehad en daarom ben ik nu erg blij dat we een aantal jonge vrouwen op onze lijst hebben staan’.

 

De jongste vrouw op de lijst is de zestienjarige Anneke Stam, de jeugdwaterschapper van Groen,Water&Land. Na haar VWO wil zij Bodem, Water en Atmosfeer gaan studeren in Wageningen en nu is zij actief om het waterschapswerk onder de aandacht te brengen van jongeren. Klazien Hartog: ‘Veel vrouwen zijn tegenwoordig goed opgeleid en maatschappelijk breed actief en daarom zeer geschikt als waterschapsbestuurder. Door een goede mix van mannen en vrouwen met verschillende achtergronden en cultuur kan het waterschap uitgroeien tot een moderne overheid. Ons streven is dan ook dat minimaal één-derde van het nieuwe bestuur uit vrouwen gaat bestaan’.

 


 

Aanvullende informatie

 De kandidatenlijst Groen,Water&Land

 1. Klazien Hartog (Zaandam, 1968)

fractievoorzitter Groen,Water&Land en ambassadeur Diversiteitsbeleid A&O fonds Unie van Waterschappen.

 1. Philippine Brouwer (Uitgeest, 1954)

         jurist Ruimtelijke Ordening en als zodanig nauw betrokken bij waterstaatswerken.

 1. Nicole Taffijn (Heerhugowaard, 1964)

         bedrijfsadministrateur

 1. Erna Sluis (Alkmaar, 1964)

         jurist en actief watersporter

 1. Anneke Stam (Wijdewormer, 1999)

         jeugdwaterschapper GW&L en VWO scholiere

 1. Donja Wagenaar (Hollands Kroon, 1989)

         kernbeheerder gemeente met een bestuurskundige achtergrond.

 1. Hannelore Speelman (Bergen, 1952)

         Directeur Zorgboerderij Noorderhoeve

 1. Sema Güngör-Büber (Oostzaan, 1964)

         Bedrijfseconoom en directeur Peutersaen

 1. Mona Mol (Koggenland, 1966)

         Accountmanager

 1. Els Kops (Edam-Volendam, 1951)

         Oud-docent Land- en Tuinbouwonderwijs

 1. Bets Konijn (Beemster, 1965)

         Akkerbouwer met Bed&Breakfast

 1. Maja Jonker (Zeevang, 1962)

         ICT deskundige

 1. Karon Lastdrager (Landsmeer, 1974)

         Art Director

 1. Emmy Kroese (Stede Broec, 1961)

         Beleidsmedewerker Gemeente

 1. Rita Melk-Dijkhuizen (Koog aan de Zaan, 1957)

         voorzitter Kontakt Milieubeheer Zaanstreek

 1. Gerda Laan (Wijdewormer, 1966)

         secretaris Contactcommissie

 GWL