april 15, 2024

Minister onthuld ‘The Wave’

MARKEN – Minister Melanie Schultz van infrastructuur en milieu heeft donderdagmiddag op Marken het monument ’The Wave’ onthuld ter herinnering aan de watersnood van 1916.
Bij die ramp, precies honderd jaar geleden, kwam een goed deel van Nederland rond de toenmalige Zuiderzee onder water te staan. Er vielen 19 doden, waarvan zestien op Marken.

Het monument is een zitbank met de verbeelding van een aantal mensen dat de handen ten hemel heft. ,,Handen die om hulp vragen, maar ook handen die te hulp schieten”, zei Schultz tijdens de onthulling.

’The Wave’ is gemaakt door kunstenares Linda Verkaaik. De onthulling vond plaats in het bijzijn van burgemeester Luzette Wagenaar van Waterland, commissaris van de koning van Noord-Holland Johan Remkes en dijkgraaf LucKohsiek van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Twee steltlopers symboliseerden de wind en het water, die een eeuw geleden verwoestend huis hielden in het gebied.

Lees hier het volledige artikel en bekijk de fotoreportage

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/waterland/article27720227.ece/Minister-onthult-handen-die-om-hulp-vragen-en-handen-die-te-hulp-schieten-op-Marken-video

Bekijk hier de onthulling van het monument:

http://schoutenenterprises.com/Marken_algemeen/Herdenking_1916/Onthulling/A.htm