juli 17, 2024

Landleeuw rekent af met waterwolf

Brullende landleeuw rekent af met waterwolf
14 januari 2016
14-01-2016 /pagina WAT001 /editie WAT /auteur Johan Moes

Marken
De waterwolf is verslagen. Honderden kinderen hebben gistermiddag definitief afgerekend met het allesvernietigende monster, dat precies een eeuw geleden verwoestend huishield in het gebied rond de toenmalige Zuiderzee. In de brand met dat beest.

Eén keer was niet genoeg: op achttien plaatsen langs de kust ging de wolf in vlammen op.
De verbranding van de waterwolven, die symbool staan voor de kracht van het water, was de start van de officiële herdenking van de Waterlandse Vloed van 1916. Onder begeleiding van kunstenaar Rob Cerneüs junior uit Warder hebben de afgelopen maanden zo’n driehonderd schoolkinderen keihard gewerkt om van allerlei materialen metershoge sculpturen te maken van het mythische beest. Bij de rituele verbranding gisteravond stonden al die kinderen ook symbool en wel voor brullende landleeuwen.
In de haven van Marken, dat het zwaarst werd getroffen door de watersnood, werd onder het gebrul van die leeuwen de eerste waterwolf aangestoken door burgemeester Luzette Wagenaar van Waterland en dijkgraaf Luc Kohsiek van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Een paar minuten later brandden de wolven overal langs de kust tussen Uitdam en Schardam.
Voor sommige kinderen was het even slikken om te zien hoe het werk van maanden binnen een kwartiertje totaal was opgebrand. Maar uiteindelijk waren ze het allemaal eens met Wil Spanjer van de organiserende stichting ’Een Dijk van een Kust’: ,,We willen niet dat de waterwolven aan onze dijken knabbelen en ons land opeten.’’
En dus keerden ze na het ritueel met een goed gevoel huiswaarts met de klanken van de Landsmeerse troubadour Joost van der Wal, die bezong hoe de regio inmiddels alweer honderd jaar stand houdt ’met het water aan de lippen en het vuur aan de schenen’.

(c) Noordhollands Dagblad 2016 alle rechten voorbehouden