Klazien Hartog met voorkeursstemmen gekozen in bestuur waterschap

Klazien Hartog met voorkeursstemmen gekozen in bestuur waterschap

’Belangrijk dat ik eerste vrouw was’

van onze verslaggever

zaandam – Klazien Hartog moet veel vrienden, kennissen en sympathisanten hebben. Anders valt niet te verklaren waarom de 40-jarige Zaandamse met een groot aantal voorkeurstemmen is gekozen in het bestuur van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Dat ze een vrouw is, heeft ook meegespeeld, denk Hartog zelf.

Rechtenstudente en freelance journaliste Hartog sprong afgelopen zaterdag een gat in de lucht toen de uitslag van de waterschapsverkiezingen bekend werden. Ze is één van de drie Zaankanters die plaatsneemt op het pluche van de bestuurdersstoelen. Lydia Snuif (Zaandam) en Rob Veenman (Wijdewormer) zijn de andere twee. Het bijzondere aan Hartogs verkiezing is dat ze 1926 voorkeursstemmen kreeg. Ze stond derde op de lijst van Groen WaterLand, maar werd dankzij de voorkeurstemmen als tweede gekozen, achter lijsttrekker Veenman. Overigens was ze anders waarschijnlijk ook wel verkozen, want Groen WaterLand veroverde drie zetels.

Heb je een verklaring voor het grote aantal mensen dat op jou gestemd heeft?
,,Als freelance journaliste heb ik een groot netwerk en tijdens de verkiezingscampagne heb ik aan iedereen waarvan ik een mailadres had een bericht gestuurd waarin ik ze vroeg om op mij te stemmen en om het mailtje door te sturen. Verder heb ik 260 folders rondgebracht in de buurt waar ik woon. Daarnaast is het van belang geweest dat ik de eerste vrouw was op lijst nummer 1. Ik denk dat veel mensen de eerste vrouw hebben gekozen, omdat vrouwen over het algemeen wat pragmatischer en doortastender zijn dan mannen. Ze hebben meer een houding van ’niet zeuren, maar doen’. Zelf ben ik een vastbijter, een pitbull. Als ik me in een onderwerp heb vastgebeten, laat ik niet snel los.’’

Waarom heb je je verkiesbaar gesteld?
,,Ik heb altijd interesse gehad in water. Ik ben geboren en getogen in de Oostzijde langs de Zaan. Ik heb gezien hoe er allerlei vuiligheid op de Zaan werd geloosd. Het was zo erg dat de krabben uit het water kropen. Ik ben doordrongen van het belang van schoon water. En van veiligheid. Ik woon op een ark aan een dijk. Toen ik jaren geleden eens de hond uitliet kreeg ik natte voeten, omdat het water over de dijk liep. Vorig jaar heb ik een paar keer het hoogheemraadschap gebeld omdat ze met veel te zwaar materiaal op de dijk aan het werk waren. Dan kun je het wel alleen bij mopperen laten, maar je kunt ook iets doen. Daarom heb ik ja gezegd, toen Groen WaterLand vroeg om mij voor de partij verkiesbaar te stellen.’’

Heb je veel verstand van water?
,,Ik leer snel. Ik heb de laatste tijd een groot aantal rapporten gelezen en veel opgestoken van ervaren mensen in onze partij. Maar ik besef dat ik nog veel moet leren.’’

Groen WaterLand is voortgekomen uit oude waterschappen, die zijn opgegaan in Hollands Noorderkwartier. Wat zijn jullie belangrijkste doelstellingen?
,,Wij zijn voor een sober, doelmatig beleid. Volgens ons wordt er veel geld verspild in het hoogheemraadschap, onder andere door het maken van plannen waarvan niets terecht komt. Neem het baggeren. Daarover zijn vuistdikke rapporten geschreven, terwijl het volgens ons vrij simpel kan door de eigenaren van het water subsidie te geven. Heel belangrijk is verder om een einde te maken aan de praktijk dat de waterschapsbelastingen op grond wordt geheven op basis van de ’gemiddelde economische waarde’. Het is een technisch verhaal, maar het komt er op neer dat de waarde van wegen en spoorbanen worden meegerekend bij het bepalen van de waarde van iemands grond. Daardoor wordt die waarde veel hoger. Het pakt met name voor boeren erg ongunstig uit.’’

 

Deel dit

Misschien vind u dit ook interessant

Reacties gesloten.