mei 27, 2024

Big Jump in de Zaan!

Als kind kreeg hoogheemraad Rob Veenman wijze raad van zijn omgeving: spring nooit in het zwarte water van de Zaan.
De tijden zijn veranderd. Zondag 8 juli is er de Big Jump bij de koekfabriek

Springen in de vroeger zo zwarte Zaan

Noordhollands Dagblad (04-07-2012)

Zaandam – Als kind kreeg hoogheemraad Rob Veenman wijze raad van zijn omgeving: spring nooit in het zwarte water van de Zaan.
De tijden zijn veranderd. Veenman is niet langer het jongetje dat opgroeide aan de Prins Hendrikstraat in Zaandam. De hoogheemraad woont nu in Wijdewormer en de Zaan is geen open riool meer. Hij is een van de drijvende krachten achter de ’Big Jump’. Zondag springen 75 mensen in de Zaan, bij de Koekfabriek aan de Westzijde 188. Als statement dat het oppervlaktewater veel schoner is geworden. ,,En schoon moet blijven’’, voegt Erna Krommendijk er namens medeorganisator Milieufederatie Noord-Holland aan toe.
Het water van de Zaan was in zijn jeugdjaren letterlijk zwart. ,,En het stonk. Naar zwavel. Niet eens omdat er heel veel zwaar giftige stoffen in zaten, maar omdat er geen zuurstof meer in zat. De voedingsmiddelenindustrie loosde alles op de Zaan en de huishoudens trouwens ook. Het zilver en koper in huis was binnen een dag zwart door alle dampen’’, aldus Veenman. ,,Maar nu is het redelijk schoon.’’
Dat is te danken aan de rioolzuiveringen en het ’doorspoelen’ van het oppervlakte water in de zogenoemde Schermerboezem met behulp van gemalen. ,,Maar dat heeft als nadeel dat overal hetzelfde IJsselmeerwater is, terwijl sommige gebieden van origine een eigen waterkwaliteit hebben’’, aldus Krommendijk. ,,We zijn daar al mee bezig. De schoonwatervallei bij Castricum bijvoorbeeld. Texel, waar we heel duurzaam met zoet water omspringen (zoetwaterschaarste is ook een toekomstige bedreiging) en de Stad van de Zon bij Heerhugowaard zijn ook paradepaardjes’’, aldus Veenman.
De hoogheemraad hoort zondag (om 15 uur) niet bij de 75 Zaanspringers. Krommendijk wel. Om de veiligheid te waarborgen hebben duikers van de brandweer de bodem van de Zaan ’opgeruimd’ en houdt de Havendienst het scheepvaartverkeer in de gaten.
Big Jump is een initiatief voor schoon water in heel Europa. Wie zondag mee wil springen of informatie zoekt: zie www.bigjump.nl.

HDC Media

IMG_0849