Bezoekje aan molen De Dog in Uitgeest

Vandaag zijn Ber en ik (Klazien) bij molen De Dog geweest, een ‘werkbezoekje’. De vrijwillige molenaars waren aanwezig bij een eerdere bijeenkomst over het erfgoed van Hollands Noorderkwartier. Daar kwam ik in gesprek met de enthousiaste vrijwilligers en hun liefde voor de molen.

Een aantal weken later belde Edwin Blok mij op met de vraag wanneer ik nou eens kwam kijken in hun mooie molen. Vanmiddag zijn fractiegenoot Ber en ik naar De Dog gegaan waar we hartelijk werden ontvangen door twee molenliefhebbers in hart en nieren!

Molen de Dog is een van de poldermolens van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gebouwd in 1896 en de vrijwillige molenaars Edwin Blok en Peter Heeremans bemalen met De Dog de Castricummerpolder.

We hebben een prive rondleiding gekregen en uitleg over hoe de molen nou precies werkt. Het enorme vijzel, die het water wegwerkt en we kregen uitleg over hoe de de molen wordt ‘gevangen’. De vijzel bestaat uit een houten kern met 3 schroeven, deze is 2,11 meter breed, de kern is 53 centimeter en 3 meter lang. De opvoerhoogte is 0,70 centimeter.

Als de molen maalt met 20 omwentelingen per minuut, dan maalt hij 70.000 liter water per uur erdoor. Het naastgelegen gemaal maalt 82.000 liter uit. De gehele polder is 12 ha.

Leuk was het om bovenin de molen te zien wat er gebeurd als beneden de wieken worden gevangen. De kap rust op 72 houten rollen die de kap kunnen laten draaien, prachtig om dat allemaal ook eens van dichtbij te kunnen zien.

Ook bijzonder leuk is het verhaal over de oranje zeilen. De molenaars hadden enkel witte zeilen en besloten zelf om twee zeilen oranje te verven, ze gingen daarvoor naar verfmolen De Kat in Zaandam en gingen verven.

Later bleek dat de verf de zeilen erg zwaar maakte en begon te breken op het zeil. Toen hebben ze toch maar een aanvraag gedaan  bij HHNK om oranje zeilen te mogen aanschaffen. Die kregen ze vervolgens en zo heeft De Dog twee witte en twee oranje zeilen.

De Dog is zeker een bezoekje waard, al is het maar om twee geweldige vrijwillige molenaars te ontmoeten met liefde voor de molen en het vak van molenaar!

De Dog is te vinden aan de Geesterweg 22 in Uitgeest. Op woensdagmiddag is de molen te bezoeken en na overleg eventueel op andere dagen. De molenaar is te bereiken op tel.: 06-24353607.

 

Deel dit

Misschien vind u dit ook interessant

Reacties gesloten.