juli 17, 2024

Behoud waterschappen

Den Haag– Het kordate optreden van de waterschappen bewijst hun nut en noodzaak. Dat vindt staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu).

Boerderij Vandaag (06-01-2012)
Sinds een aantal dagen hebben grote delen van Nederland te kampen met flinke wateroverlast. De waterschappen maken overuren om erger te voorkomen.”Gelukkig zijn zij goed voorbereid op deze vorm van extreem weer”, zegt Atsma.”Het bewijst maar weer eens dat de waterschappen echt nodig zijn.”
Hij reageert daarmee op de steeds luider klinkende roep om de waterschappen af te schaffen. In november riep een Kamermeerderheid– inclusief gedoogpartner PVV– Atsma op te onderzoeken hoeveel geld er kan worden bespaard als de taken van deze bestuurslaag bij de provincies worden ondergebracht. Initiatiefnemer D66 schat dat het om een half miljard per jaar gaat.
Atsma benadrukt dat er nu sprake is van overlast, en geen noodsituatie.”Natuurlijk is er reden om alert te zijn. Maar dat geldt bij wateroverlast altijd. Wij hebben scenario’s klaarliggen om snel te kunnen ingrijpen en dat is ook gebeurd. Ja, we hebben nu te maken met wateroverlast. Dat is wat anders dan een crisis.”
Overigens heeft Atsma, woonachtig in Friesland, zelf ook last van het extreme weer.”Maar ik woon nu eenmaal onder NAP.”

Noord-Nederland kampt met wateroverlast, er is nog geen sprake van een noodsituatie, stelt Atsma. Foto ANP

AGD