september 20, 2024

Arie in het nieuws

Texelse Courant
Verkiezingen: Arie Lap grootste kanshebber
2 maart 2015
03-03-2015 /pagina 1

Met alleen lijstduwer Astrid van de Wetering (D66) als kandidaat is het onwaarschijnlijk dat Texel een vertegenwoordiger houdt in Provinciale Staten. Groter is de kans dat we aan de verkiezingen op 18 maart een Texelaar in het bestuur van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier overhouden. Arie Lap staat als nummer drie op de lijst 5 van ‘Groen, Water & Land’ in kansrijke positie.

De afstand tussen provincie en burger is gemiddeld groot, maar het hoogheemraadschap, in de volksmond waterschap genoemd, staat zo mogelijk nog verder van de mensen. Je leest er weinig over in de krant. ‘Hoe moet je weten wie je moet kiezen?’, vraagt menigeen zich af. En wat doet het waterschap eigenlijk? Daarvoor moeten we zijn bij Arie Lap, bollenteler in Den Hoorn. Hij zit al een jaar of 25 in het algemeen bestuur en is daarmee een van de langstzittende hoofdingelanden. ‘Het waterschap zorgt dat we droge voeten houden. Door dijken en duinen die voldoende hoog en sterk zijn en door overtollig oppervlaktewater weg te malen. Niet meer dan nodig, want water is ook schaars, daar moeten we zuinig mee omspringen. We proberen het in de winter zoveel mogelijk vast te houden, te bufferen, zodat we het in de droge tijd kunnen gebruiken. De tweede taak is te zorgen dat het oppervlaktewater van goede kwaliteit is. Daarvoor hebben we waterzuivering Everstekoog.’ Beheer, onderhoud en versterking van de dijken, aanleg van persleidingen voor het riool, het beheer van sloten horen bij het werk van het waterschap. Eigenlijk een technische organisatie, maar van oudsher democratisch geregeld, met een eigen bestuur dat we elk vier jaar mogen kiezen.

Meerdere malen was Arie Lap de enige Texelse kandidaat. Maar nu hebben vier andere Texelaars zich kandidaat gesteld. Nel Eelman (nr. 9 CDA), Edo Kooiman (nr. 19 Algemene Waterschaps Partij), Lida Westdorp (nr. 14 PvdA) en Gerco Eelman (nr. 14 Boeren Burgers Waterbelangen) zijn lijstduwers. Meer keus, maar wel met een mogelijk risico. Lap: ‘Versnippering van de Texelse stemmen. Ik sta derde op de lijst en maak dus best kans om er in te komen. Maar liefst wil ik er op voorkeursstemmen in komen. Dat is me de afgelopen keer ook gelukt. Daarvoor tellen de Texelse stemmen best mee. Maar als die zich over meerdere Texelaars verspreiden zet dat geen zoden aan de dijk.’ Lap (61) kwam op zijn 29e in het bestuur van toen Waterschap Texel was. ‘Dat ging op in Hollands Kroon. Na die fusie heb ik één bestuursperiode afstand genomen, maar later vond ik dat ik me er toch weer mee moest bemoeien. Daarna ging dat waterschap op in hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat loopt tot het Noordzeekanaal. Het hoofdkantoor staat nu in Heerhugowaard, waar hij en 29 andere hoofdingelanden, onder wie het Dagelijks Bestuur, het beleid bepalen. ‘Wij besturen op hoofdlijnen. Dat heeft voor- en nadelen. Het voorkomt dat je als bestuur in details verzandt, maar op sommige punten vind ik dat we weinig zeggenschap hebben.’ De meeste Texelaars hebben stempassen ontvangen voor de verkiezingen van Provinciale Statenverkiezing en het waterschap.

(c) Texelse Courant 2015 alle rechten voorbehouden

DSCF1590