maart 19, 2024

Waterrecreatie & Vis

Noord-Holland is een schitterend gebied om door te varen en te fietsen, om te zwemmen en te vissen. Maar deze zaken zijn in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de recreatieschappen en de gemeenten, van de hengelsportverenigingen, beroepsvissers en zeilclubs.

Om met alle belangen rekening te houden en met elkaar te blijven overleggen zit onze portefeuillehouder Klazien in diverse overleggen. Vanuit de Unie van Waterschappen is zij lid van het bestuur van de Stichting Waterrecreatie Nederland. Vanuit de waterschappen is er aandacht voor onder andere toiletlozingen, antifouling en de zwerfboten die achter kunnen blijven. Het zou mooi zijn als er geen zwerfboten meer zijn, dat scheelt heel veel troep in het water.

 

Als bootjes onderlopen worden ze vaak vergeten en dan worden het ‘zwerfbootjes’. Het waterschap en de gemeente hebben daar last van. Bovendien is het zonde, voor een bootje is altijd wel een liefhebber te vinden toch?

Vissen

Vanuit haar portefeuille waterbeheer heeft Klazien het visbeleid in haar portefeuille en werkt zodoende aan een goede samenwerking tussen beroeps- en sportvissers. Ook het voorkomen van vissterfte en het terugdringen van het gebruik van vislood zijn thema’s die haar volle aandacht hebben. Het Hoogheemraadschap kan daaraan in goede samenwerking een positieve bijdrage leveren. Met een open organisatie en een duidelijk beleid, met betrokken en bekwame medewerkers en bestuurders. Groen,Water&Land zal in ieder geval zijn best doen om dat te realiseren. Door goede contacten te onderhouden met iedere burger en met iedere organisatie die zich met de hengelsport, waterrecreatie en watersport bezighoudt. Samen kunnen we veel realiseren en problemen oplossen. Onderstaand filmpje is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen sport- en beroepsvissers en HHNK.

 

 

Vismigratie en vispassages
HHNK heeft samenwerking met andere overheden en waterschappen om onderzoek te doen naar de visstand en daarbij vooral onderzoek naar aal. Deze trekvis, ook wel paling genoemd neemt in soort af. Het is een bijzondere vis, tweemaal in zijn leven maakt hij een enorme reis over de Atlantische oceaan. Hij wordt geboren als glasaal in de Sargassozee en dan trekt hij naar de kust om  het binnenwater in te zwemmen. Zodra hij geslachtsrijp is, trekt hij weer naar de Sargassozee om daar te paaien en vervolgens te sterven. Omdat er nog veel onduidelijk is over deze bedreigde vissoort doet HHNK onderzoek naar het gedrag van deze vis. Dat is belangrijk want er wordt veel geld uitgetrokken voor vispassages en het is goed om te weten of deze voldoen voor de soorten vis waarvoor ze aangelegd worden. 

Het onderzoek richt zich vooral op de intrek van glasaal en de driedoornige stekelbaars. In 2018 trokken er bijna tienduizend glasalen het gebied in. De intrek gaat dus goed.In IJmuiden blijkt er een goede intrek te zijn van glasalen. Van driedoornige stekelbaars is minder bekend hoe deze het doet. Het blijkt dat gemaal Halfweg wel een grote aantrekkingskracht heeft op beide vissoorten. Het lijkt er wel op dat de driedoornige stekelbaars enorm in aantal afneemt, onderzoek moet uitwijzen of dat zo is en wat daar dan de oorzaak van is. 


Onderstaand een leuk filmpje over het onderzoek naar de intrek van glasaal. Het hoogheemraadschap werkt daarbij samen met heel veel partijen om dit onderzoek te doen.


Slootdorp – Het hoogheemraadschap is in 2020 begonnen met de aanleg van een grote vispassage om de vismigratie van en naar de Wieringermeer te verbeteren. De viskringloop ligt tussen de Wieringerrandweg, Hippolytushoeverweg en het Robbenoordbos.

Deze plaats is een leefgebied voor trekvissen tussen zoet- en zourwater zoals de glasaal en de driedoornige stekelbaars. De plek is geschikt omdat er voedsel is en – ook niet onbelangrijk – voldoende schuilplaatsen.
De stuwen, sluizen en gemalen maken het voor vissen lastig om te trekken en veelal beschadigen ze dan zo dat ze het niet overleven.
Het brakke (zoet- en zout) water van het Wieringermeer is geschikt voor deze zoetwatervissen om zich voort te planten. De prachtige drogevideo is gemaakt door kunstenaar Pé Okx.


Hieronder nog een leuk filmpje over vismigratie


Hieronder nog een leuk en informatief filmpje wat gemaakt is voor Wereld Vismigratiedag die vanwege Covid enkel online kon worden gehouden.