Verkiezingen waterschap: spannende tombola

19 maart 2015
19-03-2015 /pagina ENK_Voorop_01 /editie ENK /auteur leonie groen

door Leonie Groen
Heerhugowaard Een spannende tombola werd er gespeeld gisteravond bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het oudste bestuursorgaan van het land maakte, voor het eerst in haar bestaan, echte verkiezingen mee. Niet, zoals de vorige keer, een stemming per brief. Wat ging de kiezer doen? Ging die voor bekende namen? Of juist voor lokalo’s, zoals je ook in de gemeenteraad wel ziet.

Als je de lijsttrekkers mocht geloven, was het voor bijna alle waterschapspartijen prijs. Zetelbehoud zou er zijn voor de zittende partijen zoals Water Natuurlijk. Die partij rekende op stemmen uit de hoek van D66 en GroenLinks, maar baalde wel dat de media-aandacht de laatste weken vooral uitging naar de provinciale verkiezingen. Ook rekende men op winst voor CDA, PvdA, VVD en Groen, Water & Land (GW&L). Wat? Ze kregen er allemaal zelfs nog een zeteltje bij. Lijsttrekker Rob Veenman van GW&L ging er met grote zekerheid van uit dat hij goed zou scoren met zijn lange lijst van maar liefst 47 lokaal goed ingevoerde mensen in de hele provincie.

Twee partijen op het pluche waren voorzichtiger. De Algemene Waterschapspartij (twee zetels) koesterde geen enkele verwachting. Lijsttrekker Peter Vonk meende dat de kiezer, in het stemhokje geconfronteerd met twee kieslijsten, zelfs helemaal in verwarring zou zijn gebracht. ,,Sommigen zijn misschien boos dat hun partij er niet op staat. Gooien misschien het papier weg. Stemmen wat anders.’’

Boeren Burgers Waterbelang (drie zetels) balanceerde tussen hoop en vrees en hield er ernstig rekening mee dat de kiezer naar het CDA zou trekken. ,,Dat onze verkiezingen samenvallen met die voor de provincie, is niet in ons belang. Wij waterschapspartijen lijken allemaal op elkaar en we hebben allemaal dezelfde doelstellingen’’, zei lijsttrekker Elly Koning-Bruijn. ,,Maar niemand wil stoppen. Iedereen denkt dat hij de belangen van de kiezer het beste kan behartigen.’’ 50 Plus (ook geen zetel) was om die reden ook somber. ,,Mijn partij wil het zittende kabinet weg hebben. Kan zijn dat de kiezer ons daar op afrekent’’, zei lijsttrekker Roy Ho Ten Soeng.

Christenunie-SGP, een van de optimistisch gestemde nieuwelingen, rekende erop dat de bekende partijnaam juist voordeel zou opleveren. Dat de partij van een halve naar een of twee zetels gaat.

Koninklijke Schuttevaer rekende eveneens op één, misschien zelfs twee zetels, via de watersportverenigingen. Partij voor Mens en Spirit geloofde dat de kiezer wel toe is aan een menselijker gezicht. Iedereen vroeg zich gisteren ook af hoe het dagelijks bestuur er straks zal uitzien. Vijf van de zeven bestuursleden gaan eruit. De twee van PvdA en GW&L willen blijven zitten. Maar wat als die partijen stemmen verliezen? Over één ding waren alle partijen het eens: Het waterbeheer in Nederland is geweldig. Dat weet iedereen, alleen wijzelf niet. Kijk maar naar het recente rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking.

(c) Noordhollands Dagblad 2015 alle rechten voorbehouden

Deel dit

Reacties gesloten.