’Politiek’ en ’water’ zij aan zij

20 maart 2015
20-03-2015 /pagina WAT_Regio_10 /editie WAT /auteur marjolein eijkman

door Marjolein Eijkman
Heerhugowaard Vier partijen met elk vier zetels. Politieke partijen VVD en CDA en ’echte’ waterschapspartijen Water Natuurlijk en Groen, Water & Land hebben de meeste stemmen binnengesleept tijdens de verkiezingen voor het bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

De combinatie van de waterschapsverkiezingen met de provinciale statenverkiezingen kwam de opkomst ten goede – 43 procent tegenover 23 in 2008 –, maar zorgde ervoor dat de – voorlopige – uitslag tot gistermiddag op zich liet wachten. Veel van de 31 gemeenten telden namelijk eerst de provinciale stemmen.

Water Natuurlijk consolideert haar zetelaantal van vier. CDA, VVD en Groen, Water en Land stijgen van drie naar vier zetels. PvdA behaalt net als in 2008 drie zetels en Boeren, Burgers en Waterbelang gaat van drie naar twee. Ook de Algemene Waterschapspartij levert een zetel in, van twee naar één, en nieuwkomer 50Plus heeft één zetel behaald.

Lijsttrekker Roy Ho Ten Soeng van 50Plus is ’gelukkig’ met deze uitkomst. ,,We hadden meer gewild, maar dit is al heel mooi. We zaten de afgelopen twee jaar in de hoek waar de klappen vielen en dan laat de kiezer je vaak links liggen. We beginnen weer uit het dal te klimmen.’’ De andere nieuwkomers, Koninklijke Schuttevaer, Mens & Spirit en ChristenUnie/SGP hebben geen zetel kunnen behalen. Verliezers zijn Bedrijfsleven meer met Water en schaatsbond KNSB Gewest NH/Utrecht, die allebei hun enige zetel moeten inleveren. De teleurstelling bij KNSB-lijsttrekker Toon Steltenpool is groot. ,,De kleinere partijen zijn de dupe van de hoge opkomst. Veel mensen stemmen toch voor hun politieke partij. En de minder strenge winters van de afgelopen jaren hebben in ons geval ook zeker invloed gehad.’’

Maandagochtend worden de definitieve uitslag en de voorkeursstemmen bekend.

(c) Noordhollands Dagblad 2015 alle rechten voorbehouden

Deel dit

Reacties gesloten.