maart 28, 2024

Krantenartikel: extra gemalen

Om droge voeten te blijven houden in de toekomst zijn er eigenlijk twee extra gemalen nodig, een in Schardam en een in Monnickendam. Groen WaterLand haalde de krant met het pleidooi voor extra gemalen…

Van onze verslaggever, Ruud van der Mueren

Zaanstreek – ‘Pompen of verzuipen’, zo heet het Deltaplan voor Groot-Waterland en de Zaanstreek van Groen Waterland, een van de partijen de meedoet aan de verkiezingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

 

De door Rob Veenman aangevoerde lijst ziet grote problemen in Groot-Waterland en de Zaanstreek. Hij legde deze week tijdens een bijeenkomst in Concordia (Purmerend) uit dat dit gebied snel kan onder lopen en dat het hoogheemraadschap daar niets aan doet. ,,Het hoogheemraadschap ziet er het nut niet van in, terwijl het gebied het snelst wegzakt.”

Groen Waterland – een samenwerkingsverband van waterschapsverenigingen – bepleit de bouw van gemalen in Schardam en Monnickendam, omdat het water dan makkelijker is af te voeren. Veenman wees erop dat er al zeker tien jaar gesproken wordt over een gemaal in Schardam. ,,Het staat zelfs in de meerjarenbegroting van het hoogheemraadschap, maar dat zegt ook niet alles.”

Kees Olie, eveneens op de lijst, ging in op het baggerprobleem. ,,Het is een continue probleem, want de dunne bagger in het veengebied verspreidt zich. Probleem is dat diep baggeren niet kan omdat je dan op de veenlaag komt.” Olie is voorstander van het werken met een baggerpomp.

Willem van Rooijen ging in op het advies van de Deltacommissie en de dijkversterking van Hoorn tot Amsterdam die op diverse manieren kan worden aangepakt. Het dijkvak Edam-Amsterdam brak in 1916 op twee plaatsen door, naar aanleiding daarvan is de dijk in 1920 uitgebreid versterkt. Negentig jaar later moet dat opnieuw gebeuren

Groen Waterland heeft naast het deltaplan meer verlangens. Zo heeft de groepering ernstige bezwaren tegen de kostentoedeling van het hoogheemraadschap. Bij de nieuwe methode wordt alleen naar de economische waarde gekeken. Daarbij zijn de landeigenaren het kind van de rekening.

De Zaanse kandidaten van Groen Waterland zijn Klazien Hartog (Zaandam), Kees Olie (Oostzaan), Piet Roels (Zaandam), Ton Smit (Assendelft) en Johan Klaver (Wormer).

Bron: NoordHollands Dagblad, editie Zaanstreek. 25 oktober 2008.