Innovatie

100715 Peilschaal met cijfers 150 dpiWaterschappen waren vroeger de trots van Nederland. Die spirit moet terug. Geen grijze streepjespakken, maar blauwe overalls aan het werk. Zo kan het Hoogheemraadschap bestuurlijk vernieuwend bezig zijn met samenwerkingsverbanden en praktische oplossingen. Nu de waterschappen steeds groter zijn geworden, zal juist het vernieuwende gezocht moeten worden in kleinschalige projecten en in oplossingen die aangedragen kunnen worden door individuele burgers, actieve agrariërs en innovatieve bedrijven. Ons motto is dan ook simpel: lokaal als het kan, centraal als het moet. En innovatief als het kan, degelijk als het moet.

Zeker binnen de waterketen zijn er meerdere innovatieve zuiveringstechnieken in ontwikkeling. Maar ook de kleinschalige sanitatie, zuiveringsinstallatie op wijk- of woonblokniveau, gekoppeld aan energieopwekking via een kleine warmte/krachtkoppeling kan in de nabije toekomst veel voordelen opleveren. Daarnaast kunnen de zuiveringsinstallaties steeds meer als bron van grondstoffen en energie ingezet worden.

Ook binnen het watersysteembeheer kunnen kleinschalige, innovatieve projecten veel voordeel opleveren. Zo is het project Schoonwatervallei in de Groot-Limmerpolder in Castricum een mooi voorbeeld van een watersysteem waarbij handig gebruik gemaakt wordt van de interactie tussen grondwater en oppervlaktewater. Daarbij wordt in de winterperiode regenwater opgeslagen in de ondergrond, die daarna in het voorjaar en de zomer gebruikt kan worden binnen de landbouw en het natuurbeheer.

110514 011  110512 waterfotos 001

Deel dit

Reacties gesloten.